1 av 2
Eva Pettersson som söker trädgårdsmästare till sitt företag tror på nya sätt att hitta den perfekta personen. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Lars-Erik Andersson som är arbetsförmedlare Jönköping tror inte att de nya metoderna hotar arbetsförmedlingen. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Nu blir företagen mer kreativa i personaljakten

Arbetsförmedlare: Bara början på utvecklingen
1:50 min

Audition, belöning eller varför inte en tävling som i slutet leder till en anställning? Idag blir arbetsgivare allt mer kreativa när de söker arbetskraft.

– Det kommer nog mer och mer i takt med att konkurrensen hårdnar och att jobben inte är så våldsamt många ändå, säger Lars-Erik Andersson på arbetsförmedlingen i Jönköping som tror att vi bara ser början på utvecklingen.

I P4 Jönköping har du den senaste tiden kunnat höra om hur flera företag använder sig av lite ovanligare tillvägagångssätt för att nyrekrytera. Exempelvis hade klädbutikskedjan Lager 157 en stor audition på ett kafé för några veckor sedan.

Vi har också berättat om it-företaget som erbjuder en belöning på 40 000 kronor till den som kan tipsa om rätt person som sedan blir anställd. Varje vecka anordar arbetsförmedlingen i Jönköping Jobbchansen där arbetssökare och arbetsgivare kan mötas och få en personlig kontakt. Eva Pettersson, vars företag söker en trädgårdsmästare, var på plats på en sådan träff.

– Man måste göra något annorlunda för att kunna hitta det man behöver. Att sätta in en annons i en tidning eller att ha en på platsbanken och sedan få 500 ansökningar från personer som krattar löv hemma i sin egen trädgård, det kanske inte precis är det jag söker. Och att sedan svara alla de människorna skulle ta veckor att göra. Så det är jätteviktigt, det tror jag absolut, säger hon.

Runt 140 arbetsökande kom till arbetsförmedlingens arrangemang Jobbchansen när P4 Jönköping är på besök.

– Det är svårt idag, man känner sig liten när man sitter där och letar bland annonserna. Just att få komma ut och mötas tror jag är jättebra, säger Caroline Karlsson som var på en sådan träff.

Men Lars-Erik Andersson tror inte att utvecklingen med nya rekryteringsätt hotar arbetsförmedlingen.

– Det är sådant som är på gång nu, men det gamla traditionella sättet håller fortfarande, säger han.

Kommentera: Tycker du att det är en positiv utveckling med de kreativa metoderna att hitta arbetskraft?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".