Vård

Ekonomisk frist ska rädda vårdcentraler

Det mest överhängande hotet om konkurs är nu löst för vårdbolaget Sensia, som bland annat driver vårdcentraler i Jönköpings län.

Idag beviljades moderbolaget och tre av dotterbolagen företagsrekonstruktion.

Patienter i bland annat Kalmar tvingats byta vårdcentral redan i somras eftersom sex av koncernens hälsocentraler i Sverige då gick i konkurs.

Men nu har bolaget alltså fått en tidsfrist, så kallad rekonstruktion, för att lösa sina ekonomiska problem och därmed försöka rädda bland annat vårdcentralerna i Värnamo, med filial i Forsheda.

Sensias vårdcentral i Vetlanda, med filialer i Korsberga och Kvillsfors, berörs inte av rekonstruktionen.

– Vare sig patienter eller anställda kommer märka av det som händer. Verksamheten drivs vidare precis som tidigare, säger SHV Holdings vd Johan Bennarsten till Nyheterna.

Men varför ingår inte företagets vårdcentral i rekonstruktionen?

– Vi tog beslutet att moderbolaget och vissa dotterbolag behövde det här, där ingår inte Vetlanda. Vi ansökte bara om rekonstruktion där det var absolut nödvändigt.

Bolaget startade sin första vårdcentral 2010. Förlusten var förra året 64 miljoner kronor, enligt preliminära siffror.

– Den största orsaken till underskottet är att det saknas konkurrensneutralitet. När offentligt drivna vårdcentraler drivs med underskott, ersätts de av landstinget. Det har vi anmält till Konkurrensverket , säger vd Johan Bennarsten.

Sensia har också företagshälsovård på fem platser i länet - Nässjö, Eksjö, Skillingaryd, Tranås och Vetlanda, vilka också ingår i rekonstruktionen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista