Johan Gustafsson, Destination Sommenbygd, och Annika Bergman från Torpöns färjeläge. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.

Samarbete ska driva Sommenprojekt

1:56 min

Turismen runt sjön Sommen bör samlas under ett paraply! Det är en av slutsatserna i en ny rapport som presenterades idag.

Idag ligger ansvaret för turismen i många olika händer och resurserna används inte på mest effektiva sätt. 

Annika Bergman, som driver Torpöns färjeläge, håller med. Hon vill vill se en turistorganisation för samtliga fyra kommuner runt sjön.

– Vi ska fortsätta jobba som vi gör, men att Sommenbygd får ett ännu starkare mandat över de här turistfrågorna och där de kanske kan se över helheten, exempelvis var vi ska synas med våra turistbyråer säger Annika Bergman. Hon säger vidare att hon gärna ser en gemensam turistchef för området. 

– Jättegärna. Jag tror det skulle stärka vårt varumärke. 

Idag ansvarar var och en av de fyra kommunerna - Tranås, Boxholm, Ydre och Kinda för sin egen turismverksamhet. Dessutom driver man ett gemensamt EU-projket som kallas Destination Sommenbygd. Om ett år tar projket-pengarna slut och nu funderar man på vad man ska göra med Destination Sommenbygd.

Den nya rapporten visar att turistnäringen vill ha kvar Destination Sommenbygd - samarbetet har betytt mycket, berättar Annika Bergman.

Det har betytt att vi fått fler besökare till färjeläget och att vi har marknadsfört färjeläet både inom kommunen och utanför. 

Bergman vill att Destination Sommenbygd utvecklas till en gemensam organisation för kommunerna, med huvudansvar för turistfrågorna runt sjön.
Men ska Destination Sommenbygd överleva nästa årsskifte krävs det nya pengar, berättar Johan Gustafsson som är destinationsutvecklare.

– För att växla upp och ta nästa steg i det jobbet vi gjort måste det till pengar, framför allt för en destinationsutvecklare som kan vara en sammanhållande länk.

Är ni i näringen beredda att skjuta till pengar för att rädda Destination Sommenbygd?

– Ja, det är vi. Men jag tror det är jätteviktigt att kommunerna bidrar också. Kan vi även få hjälp av EU-finansierade projekt är ju det toppen, säger Annika Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista