Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio.
Viltvård

Utbredd vildsvinsskräck - men stammen är stabil

1:40 min

Var tredje svensk är så rädd för vildsvin att de inte vågar gå ut i skogen. Under två dagar diskuteras nu vildsvinsproblematiken i Vrigstad.

Mellan 2012 och 2013 ökade antalet vildsvin i Jönköpings län med över 140 procent. Men nu har jägarna lyckats stabilisera stammarna och därför passar man på att under ett tvådagarsseminarium i Vrigstad prata om hur man i framtiden ska arbeta för att minska skadorna för lantbruket och antalet trafikolyckor till följd av en allt större vildsvinsstam.

– Vi har haft en ganska akut situation. 2012 var ett "ollonår", det var väldigt mycket ek- och bokollon, vilket gjorde att det blev en sjuherrans fart på vildsvinen, berättar Svenska Jägareförbundets Daniel Ligné, som är en av deltagarna i Vrigstad.

Och det här förde med sig att vildsvinen orsakade stora skador och mycket trafikolyckor. Men omfattande jakt har gett resultat.

– Jägarna har jagat allt vad de orkar och lite till, och faktiskt lyckats hejda ökningen och till och med sänka storleken på vildsvinsstammen med runt 30 procent. Det gör att nu har vi tid att sätta oss ner och komma överens om hur vi ska göra i framtiden. Läget är inte så akut längre.

Det är flera myndigheter och organisationer som är med på seminariet i Vrigstad. Här ska man alltså tillsammans hitta ett långsiktigt arbetssätt när det gäller vildsvinsförvaltningen lokalt. Daniel Ligné tror att samarbetet kommer bli viktigt för Jönköpings län, eftersom att vildsvinet etablerat sig här de senaste åren.

– Den mest påtagliga effekten av det här är trafikolyckor, att man kör på vildsvin. Men vildsvin är också ett av de djur som svensken är mest rädd för; nästan var tredje vuxen svensk är så rädd för vildsvin att de inte vågar plocka bör och svamp och gå i skogen*. Men det stora problemet är ändå lantbruket. Vildsvinen bökar sönder vallar och äter upp spannmålen för bönderna. Vi behöver jobba mycket med att hjälpas åt att skjuta dem när de går ut på åkrarna, att helt enkelt lära vildsvinen att hålla sig i skogen. Men det handlar också om att få nya jägare som kan hjälpa oss att jaga vildsvin, säger Daniel Ligné.

*Undersökning av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista