Marcus Nilson. Foto: Stig Kenne/TT
Ishockey

Ny dom ger HV-Nilson halv miljon

HV71:s anfallare Marcus Nilson vann i dag en långdragen tvist mot sin tidigare klubb Djurgården.

Nilson har tvistat med Djurgården sedan laget åkte ur elitserien för två år sedan och då ville sänka hans lön.

Marcus Nilson vägrade sänka lönen och blev uppsagd av Djurgården. Senare gick han till HV71. Tvisten gällde sedan skillnaden mellan lönen i HV och den han hade haft i Djurgården, närmare en halv miljon kronor fram till 30 april 2014.

Nu har Arbetsdomstolen dömt Stockholmsklubben att betala ett skadestånd på 470 000 kronor, ett allmänt skadestånd på 75 000 kronor och de ska dessutom betala ränta på skadeståndet samt rättegångskostnaderna. Det skriver Lag & Avtal på nätet.

Djurgården har hävdat att det var uppenbart att kontraktet endast gällde elitseriespel. Men domstolen menar att klubben avskedat Nilson utan lagliga skäl. Domen blir vägledande för samtliga elitidrottare och idrottsklubbar, eftersom det är ovanligt att Arbetsdomstolen dömer i fall som rör idrott, skriver Lag & Avtal.

Djurgårdens IF skriver på sin hemsida att man diskuterat domen tillsammans med Nilson, som inte kommer kräva hela summan av föreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".