Erik Karlsson firar med målvakten Henrik Lundqvist. Foto: AP/TT.
Ishockey

Erik Karlsson bakom Tre kronors seger

1:24 min

Världens bäste Karlsson lyfte Tre Kronor i OS-premiären. 

Två mål från Landsbros Erik Karlsson gav till slut en svensk 4-2-seger över Tjeckien i en öppningsmatch där allt först gick på räls, men sedan var på väg att spåra ur.

Det gick hur enkelt som helst - ja, lite väl lätt - fram till 4-0 i början av andra perioden inför drygt 11 000 åskådare i Bolsjoj i Sotji.

Tankarna gick till utklassningen mot Tjeckien i semifinalen, 7-3, i guldturneringen i Turin 2006.

Men så kul skulle det inte bli.

När tjeckerna väl började röra på sig blev det lite väl stirrigt i det svenska laget.

Tre Kronor tog tre utvisningar under matchens sista 20 minuter och Tjeckien hade ett tredje mål på gång flera gånger.

Då klev Henrik Lundqvist fram och visade upp sin starka form.

Precis som Erik Karlsson gjort i början. Ottawabacken har det mesta, vilket inte minst Norris Trophy-utmärkelsen 2012 visade.

Men skillnaden mellan magi och misslyckande är i bland ytterst liten.

Som vid 1-0-målet. Karlsson åkte in framför eget mål, var ytterst nära att förlora pucken och ge tjeckerna en kanonchans men blev fälld av Martin Erat. Under den avvaktande utvisningen pangade han in 1-0 från blålinjen sedan polaren Daniel Alfredsson skymt tjeckiske målvakten Jakub Kovar.

Vid 4-0 efter 4.07 av andra perioden var det på nytt ett slagskott från blålinjen - den här gången i numerärt överläge. I den spelformen kommer Ottawabacken att spela en nyckelroll i Tre Kronor i OS.

Däremellan hade Patrik Berglund skjutit 2-0 mellan benskydden på KHL-målvakten Kovar - ett inte alldeles lyckat val av tjeckiske förbundskaptenen Alois Hadamczik som hade placerat NHL-keepern Ondrej Pavelec på läktaren för att spara honom.

När Henrik Zetterberg prickade in 3-0 efter bara 51 sekunder av den andra perioden byttes Kovar ut mot Färjestadsbekantingen Alexander Salak.

Han släppte in första skottet (Erik Karlsson) och Tre Kronor hade gjort fyra mål på elva skott.

Den utdelningen var lite för bra för att vara sann. Tjeckien tog sig in i matchen igen med två mål inom loppet av knappt två minuter. Det andra från Jaromir Jagr ville Henrik Lundqvist ha bortdömt då han fick Niklas Kronwall i famnen - ditknuffad av Tomas Plekanec. Men efter videogranskning godkändes målet.

Den svenska segern innebär i alla fall ett stort kliv mot förstaplatsen i gruppen och en direktplats i kvartsfinalerna. Tre Kronors nästa uppgift blir Schweiz på fredag.

Förbundskapten Pär Mårts var återhållsamt nöjd efter matchen.

- Det finns mer att göra men det finns en del saker som är bra, sade han till TV3.
- 65:an (Erik Karlsson) var bra. Han gjorde flera saker som var fantastiska.

Om Tjeckiens spel som oroade Tre Kronor i slutet.

- Vi hade inte riktigt koll på Tjeckien, men jag tyckte att vi klarade det med bravur, sade han.

Mårts betyg på kedjeformationerna:

- De kuggade bra. De älskade att spela hockey Vi har bett dem att släppa handbromsen och göra det som de är bra på. Jag vill se mycket puckkontroll och utmaningar.

Möjligheter till framgång i Sotji:

- Stora. Vi känner, helt ärligt, att vi kan gå hela vägen, men det är ett jäkligt knaggligt och högt berg vi ska upp på, så vi får ta det steg för steg. 


Erik Karlsson (65:an) hade sina åsikter om vad som behöver bli bättre:

-Vi gjorde många bra saker men det finns saker som vi måste städa upp. Det är lite i försvarszon, det är där som det är lite svårt på stor is. Vi måste vara lite tajtare framför Henke, sade han till TV3.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista