Jägareförbundets Gunnar Glöersen tänker inte åka till Vargsymposiet i Vålådalen i år. Foto: Lina Hård/Sveriges Radio.
Vargdebatten

Jägareförbundet bojkottar Vargsymposiet

0:49 min

Vargsymposiet i Vålådalen har arrangerats i 21 år och Jägareförbundet har deltagit i nästan alla. Nu är det slut med det.

–  Kramarna kan krama varandra utan irriterande invändningar från oss jägare, skriver Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen på sin blogg.

Gunnar Glöersen har närvarat vid 19 av de tidigare 20 tillfällen som Vargsymposiet anordnats, men nu har han tröttnat. Han anser att symposiet fått en allt större slagsida till förmån för ”den rätta åsikten”, alltså fler rovdjur.

– Vargfrågan har blivit så polariserad de sista åren, så vi ser det inte som meningfullt att föra en dialog överhuvudtaget. Den här frågan avgörs i rätten, säger Gunnar Glöersen till P4 Värmland.

Häromdagen meddelade han arrangörerna för Vargsymposiet i Vålådalen att han inte kommer att närvara i år. Ingen annan från Svenska Jägareförbundet kommer heller att delta. 

Mats Ericsson startade det första Vargposiet 1994 tycker att det är synd att Jägareförbundet nu bojkottar symposiet och håller inte med om att det blivit ensidigt.

– Det är inte bara vargförespråkare, det kommer ett ganska stort antal människor som är jägare också, säger han.

Förstår du ställningstagandet att de inte vill delta?

– Jag kan inte ha någon åsikt om det, men jag tycker att det är synd. Vi presenterar och har presenterat genom årens lopp ett stort antal programpunkter som bör intressera båda sidor.

Gunnar Glöersen, har vargsymposiet spelat ut sin roll?

– Som det ser ut idag har det spelat ut sin roll. Jag tror att allt fler kommer att komma till insikt om att det är ganska meningslöst att ha en diskussion när det bara är en sida som sitter och klappar varandra på ryggen. Det måste till ett nytt forum, säger Gunnar Glöersen.

På sin blogg skriver han:

"Men nu ser jag inte längre någon mening att delta. Vargsymposiet verkar nu bli nästan helt befriat från brukarperspektiv. Kramarna kan krama varandra utan irriterande invändningar från oss jägare och andra brukare".

Gunnar Glöersen riktar kraftig mot naturvårdsorganisationerna och deras tal om vikten av kompromisser. Glöersen kallar det för tomt prat som fungerar bara för att medierna inte granskar detta tillräckligt.

– Traditionella sammankomster och grupperingar som Vargsymposiet i Vålådalen fungerar inte. De förstärker snarare motsättningarna, skriver Gunnar Glöersen.

Vargsymposiet arrangeras i Vålådalen 10-12 mars.

Läs hela texten på Gunnar Glöersens blogg

Gör Jägareförbundet rätt som bojkottar symposiet? Tyck till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista