Höglandssjukhuset. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Höglandet

Skötare hade sex med psykiskt sjuk patient - får jobba kvar

1:34 min

Kvinnan som den manliga skötaren hade en sexuell relation med upprörs av att han får jobba kvar på den psykiatriska kliniken på Höglandssjukhuset, där hon var inlagd efter ett självmordsförsök.

Mannen har bara fått en varning och kvinnan har blivit uppmanad att välja en annan avdelning om hon måste bli inlagd igen, enligt den granskning som SVT:s Jönköpingsnytt gjort.

– Det tycker jag är förnedrande mot alla som behöver söka hjälp, säger kvinnan som upprörts av situationen.

Trots att kvinnan var inlagd på kliniken efter ett självmordsförsök i samband med en skilsmässa så gjorde skötaren närmanden på kliniken. Det började med komplimanger och sedan gjorde han sexuella närmanden när hon duschade, uppger kvinnan.

Skötaren och kvinnan inledde sedan en kortare sexuell relation och träffades under hennes permissioner när hon fortfarande var inskriven på kliniken. Det visar SMS-konversationen mellan dem.

När relationen uppdagades valde Höglandssjukhuset att inte gå vidare och låta utreda det här enligt Lex Maria. Kvinnan själv polisanmälde dock och anmälde också vården för granskning. En gransking som myndigheten Inspektionen för vård och omsorg nu ett och ett halvt år senare fortfarande inte har avslutat.

Mannen som fick en muntlig varning jobbar fortfarande kvar på kliniken och har fortfarande kontakt med patienter. Bo-Kenneth Knutsson är verksamhetschef för kliniken på Höglandssjukhuset.

Kan du garantera att det här inte sker på sjukhuset nu att den anställde inleder en relation med en vårdtagare?

– Sannolikheten att just den här vårdaren skulle göra något liknande igen ser jag som omöjligt. Vi har haft sådana samtal med honom att jag är överytygad om att han fått en bild av att aldrig någonsin igen ge sig in i en liknande situation, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista