Rune Backlund (C) är ordförande i partiets valkommitté. Arkivbild: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Valrörelsen 2014

Centertaktiken som ska vinna valet

Backlund: Folk är trötta på att störas i hemmet
1:43 min

Att knacka dörr hos väljarna för att vinna röster är ingen bra metod. Det slår nu Centerpartiet i Jönköpings län fast.

Att skicka ut valarbetare i bostadsområdena har ju blivit allt vanligare bland partierna inför val, men när Centerpartiet under våren drar igång sin valkampanj blir det alltså utan dörrknackning.

– Vi är lite tveksamma till det här är att störa människor hemma i bostaden. Det är samma sak som att göra telefonkampanjer. Istället kommer vi att finnas där människor är, som marknader och olika aktiviterer där det finns många människor. Då kan man själv komma och prata med oss istället, säger Rune Backlund som är ordförande i partiets valkommitté.

Centerpartiet har på ett sätt en unik ställning i länet. Trots att man bara fick knappt åtta procent i riksdagsvalet i Jönköpings län är man ändå med och styr i samtliga 13 kommuner, samt i landstinget. Dessutom har man medlemmar i stort sett i varenda buske.

– Jag tror att när vi kommer ut i vissa kommuner och tittar i vissa bygder så kanske den enda person som kandiderar i politiskt val är en centerpartist.

Istället för dörrknackning, som framför allt Socialdemokraterna kommer att satsa på, kommer man att skicka ut sina omkring 300 kandidater som finns på listorna att prata politik med släkt, vänner och grannar.

Våra aktiva medlemmar och kandidater ska i sina egna nätverk presentera och diskutera vår politik.

Precis som många andra partier talar även Centerpartiet om mötet mellan politikern och väljaren som en framkomlig väg att vinna röster på.

– Ju närmre vi kan komma väljarna och föra ett vardagligt samtal, ju större möjlighet har vi också att kunna diskutera innehållet i vår politik. Det är människor som bär politik och idéer.

Vilken blir den viktigaste valfrågan?

– Det blir nog vilket inflytande vi som människor ska ha över vår vardag, säger Rune Backlund.

Kommentera - Dörrknackning eller fikasällskap, hur vill du ha din politiker?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".