Vapen från mannens villa tas omhand av polis och militär. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Värnamo

Vapenvillan inte tömd än

1:08 min

Trots att militärens ammunitionsröjare arbetat två veckor i den så kallade vapenvillan i Värnamo så är  huset fortfarande inte tömt på alla vapen och är därmed inte säkert.

Nu är det drygt två veckor sedan polis och militär gick in i villan i Värnamo där en vapensamlare bor.

Arbetet har  har dragit ut på tiden och inte förrän nästa vecka räknar polisen med att huset är tömt.

- Det har varit ett betydligt mer omfattande arbete än vad vi trodde från början, säger Björn Dahlbäck, chef på tillståndsenheten vid polisen.

Mannens 557 vapenlicenser drogs in när polisen gjorde en husrannsakan och han är fortfarande misstänkt för brott mot vapenlagen och lagen om brandfarliga- och explosiva varor.

Vapensamlaren själv säger idag till P4 Jönköping att han tycker att polisen överreagerar och att hans vapen inte är farliga. Han är mycket missnöjd med att tömningen dragit ut på tiden och vill kunna flytta tillbaka till sitt hus. Men enligt  Björn Dahlbäck gör polisen bara vad dom är skyldiga att göra.

- Den här insatsen storlek står absolut i proportion till de fynd vi gjort där. Jag ser i dagsläget inte att vi hade kunnat göra på annat sätt. Samtidigt har vi inte ens på två veckor kunnat gå igenom allt materiel som funnits i huset utan vi behöver fortfarande några dagar på oss, säger han.

- Har ni hittat någonting som ni anser har varit farligt?

- Vi har hittat många saker och hur det här ska klassas sedan, får någon annan besluta. Militären som bistått oss har kört iväg en del till Skillingaryds skjufält för destruktion där, säger Björn Dahlbäck, polisen Värnamo.

Det säger Björn Dahlbäck som är chef på tillståndssektionen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista