1 av 2
Erikshjälpens butik i Huskvarna. Arkivbild från 2012: Peter Olsson/Sveriges Radio
2 av 2
Mats Hillerström på Erikshjälpen är rädd för att momsen skulle leda till mindre bistånd. Foto Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
Jönköping

Storsatsar på second hand i Jönköping

1:07 min

I april får Jönköpings second hand-shoppare en ny enorm butik att handla begagnat i. Det är Erikshjälpen som öppnar sin största butik i Sverige.

– Vi är för trångbodda och har vuxit ur de här lokalerna. Vi har ett enormt inflöde av saker som folk väljer att skänka till oss som vi vill kunna ta hand om på ett bättre sätt, säger butikschefen Mats Hillerström.

Det är fullt upp på Erikshjälpens second hand-butik i Jönköping. På helgerna väller det in kläder och prylar som personer skänkt och allt ska få plats. Men det är ett problem som blir lättare i framtiden.

Erikshjälpen öppnar nämligen snart sin största butik någonsin. Butiken blir dubbelt så stor som idag på hela 4000 kvadratmeter och butikschefen Mats Hillerström är glad att man satsar på Jönköping.

– Man vågar ju inte göra detta i vilken ort som helst heller och det är inte utan anledning att man satsar på just Jönköping.

Är Jönköping en second hand-stad?

– Den måste vara något av ett second hand-mecka, för det är flera stora aktörer i just den här staden. Det känns som att människor i Jönköpingsregionen är väldigt medvetna om det här med second hand. Det känns som att vi är duktigare här än på en del andra orter, säger Mats Hillerström.

Kommentera: Hur mycket handlar du second hand?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista