Mats Green (M). Arkivbild: Dan Segerson/Sveriges Radio
Politik/Jönköping

Dubbla listor för Green

1:10 min

Moderaternas tunga namn i Jönköping, Mats Green, ska ju lämna kommunalrådsposten för att bli riksdagsman istället. Men nu kommer ett överraskande besked.

Förutom att han toppar listan till riksdagslistan i länet ska han även toppa listan till kommunfullmäktige.

När moderaterna i länet samlades i Jönköping några veckor före jul så beslutade nomineringsstämman att Mats Green, kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, skulle toppa listan till riksdagsvalet i höst.

Stödet för Mats Green var stort och med tanke på att moderaterna idag har tre mandat från länet är sannolikheten väldigt stor att han också kommer in i riksdagen.

Därför är uppgifterna att han även kommer att toppa listan till kommunfullmäktige ganska överraskande. De flesta trodde nog att han kände sig färdig med kommunpolitiken, men så verkar inte vara fallet.

Mats Green själv vill inte kommentera uppgifterna, men flera källor vi har varit i kontakt med säger att Mats Green kommer att toppa kommunlistan.

Han har en stark ställning inom Moderaterna i länet och han är en omtyckt politiker. Och att hitta en efterträdare har inte varit enkelt, det finns ingen självklar kandidat.

Det kan vara en förklaring till varför han nu står kvar som första namn i valet. Med Mats Green i topp så hoppas moderaterna locka väljare, men det kan också vara så att Mats Green vill gardera sig om han mot alla odds inte skulle komma in i riksdagen; en kommunalrådspost är trots allt en kommunalrådspost.

Vad tycker du? Skriv en kommentar om vem som kan ersätta Green som toppnamn i kommunpolitiken?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista