Forskare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping var det som kom på metoden. Arkivbild: David Westh/Sveriges Radio
Landstinget

Blodprov kan förutspå överlevnaden hos cancerpatienter

1:06 min

Forskare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping har hittat ett sätt att enkelt mäta hur aggressiv cancer patienter har drabbats av.

– Vi har kommit fram till att om man har högre nivåer av inflammatoriska markörer har man betydligt sämre överlevnadschanser än om de varit lägre, säger Bengt-Åke Andersson som är biomedicinsk analytiker på Ryhov.

Var det ett resultat som ni förväntat er?

– Nej, det var det inte. Det var ganska överraskande att vi skulle hitta sådana stora skillnader i överlevnad om man hade låga respektive höga nivåer.

I tre år har forskare på Ryhov undersökt 100 patienter med huvud- och halscancer och fick det chockerande resultatet att man med en snabb och billig analys av blodprov kan se om patienten väntas ha en förkortad livslängd eller inte.

– Det innebär att man kan ställa säkrare diagnoser för den här gruppen och att man kan anpassa behandlingen lite efter det också. För idag är det stora biverkningar för den här gruppen där framför allt strålning används.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista