1 av 2
Gamla gummifabriken i Värnamo byggs om. Arkivbild, foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 2
Arkivbild, foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio.
Värnamo

Många frågor och många svar om Gummifabriken

1:50 min

Turerna har varit många om Gummifabriken i Värnamo och när allmänheten i går kväll fick chansen att ställa sina frågor till politikerna och Gummifabrikens ledning var intresset stort.

Gislowsalen i den gamla gummifabriken var överfull av människor som var intresserade av att få veta mer om det omdebatterade projektet och enligt Annette Pettersson, kommunikatör på Värnamo kommun, fick allmänheten svar på de frågor de ställde.

– Ja, det fick de. Det var många frågor och lika många svar.

Tanken är att den före detta gummifabriken ska bli ett centrum för utbildning, kultur och näringslivsservice i Värnamo. Men hur nöjda åhörarna var med svaren de fick i går varierade.

– Det var nog lite blandat, men de allra flesta var nog nöjda och kände att de fick svar på de frågor de hade, säger Annette Pettersson.

Tror du den känslan är densamma hos kritikerna till gummifabriksprojektet?

– Det vågar jag inte svara på, men jag hoppas ändå att de fick svara på lite frågor.

Många frågor handlade förstås om ekonomin. Totalkostnaden för ombyggnationen av gummifabriken har tidigare beräknats till 575 miljoner kronor, men kritiker menar att kostnaden mycket väl kan ske iväg upp mot en miljard kronor. De 575 miljoner kronorna baseras på ett förslag om hur man ska gå vidare. Ett av svaren som åhörarna fick under gårdagskvällens möte var att politikerna begärt att bolaget tar fram fler alternativ, med lägre budget.

Kritik har riktats mot att allmänheten inte fått veta vad som händer inom gummifabriksprojektet. Måndagens möte var ett led i att förbättra informationen och det kommer bli fler tillfällen för allmänheten att ställa sina frågor.

– Det kommer bli ytterligare en frågestund när bolaget presenterat sina planer för etapp två. Det ska de göra för kommunfullmäktige i april, så någon gång efter april blir nästa möte för allmänheten, säger Annette Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista