Anne Mårtensson, marknadschef på Länstrafiken i Jönköpings län, kan konstatera att väldigt många vill ha ett gratis busskort. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Jönköpings län

18 000 vill ha gratis busskort

Anne Mårtensson: Ungefär 1500 personer stannar kvar i kollektivtrafiken
1:42 min

För en månad sedan började Länstrafiken skicka ut gratis resekort till bilägare för att ändra deras resvanor och responsen har varit god.

– Vi har fått en jättebra respons på det här. Vi har fått in ansökningar från över 18 000 personer som varit intresserade av att resa med oss, 9000 av dem får ett gratis busskort, berättar Anne Mårtensson, som är marknadschef på Länstrafiken.
– Det är flera som har hört av sig, varit väldigt tacksamma och känner att det ska bli väldigt roligt att prova på att åka kollektivt.

Vid flera tillfällen genom åren har Länstrafiken gjort kampanjer för att få folk att åka mer kollektivt. Denna gång gick man ut till 60 000 bilägare runt om i länet och erbjöd dem ett resekort för en månad, värt över tusen kronor. Syftet är att bilägarna skall pröva på att resa kollektivt och att få till en förändring i resvanorna.

Anne Mårtensson säger att vissa av dem som fått resekortet har lagt ut dem till försäljning på Blocket, men det var något Länstrafiken räknat med från början.

Även om det är 18 000 bilägare som svarat att de vill ha ett resekort så är det alltså långt ifrån alla som får chansen. Man måste nämligen fylla i en enkät om sina resvanor och utifrån svaren i enkäten väljs sedan de 9000 som får de gratis resekorten ut.

Men frågan är hur många som egentligen är beredda att förändra sina resevanor med det här erbjudandet från Länstrafiken.

– Enligt den prognos som vi gjort så räknar vi med att ungefär 1500 personer som tidigare åkte bil är kvar hos oss i kollektivtrafiken efter att kortets giltighetstid gått ut, så det ser väldigt positivit ut.

Men 1500 personer av 18 000, det blir inte så många procent?

– Nej, men det blir en hel del fler resor för oss. Vi har ett mål att öka resandet med fem procent varje år fram till 2025 och det här är en del i det, säger Anne Mårtensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".