1 av 2
De bästa lärarna kan vänta sig ett rejält lönelyft, enligt Mats Green. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT
2 av 2
Kommunalråd Mats Green (M) berättar om Jönköpingsmetoden. Arkivbild: Anna Ekström/Sveriges Radio
Jönköping

Duktiga lärare får extra betalt

1:10 min

De bästa lärarna i Jönköpings kommun kommer att få extra höga lönelyft i årets löneförhandlingar. Nämligen 15 miljoner extra.

Pengarna som skjuts till ligger utöver den ordinarie potten på cirka 40 miljoner kronor. Enligt moderaten Mats Green, kommunsstyrelsens ordförande, kommer ungefär en fjärdedel, eller 800 av alla kommunanställda lärare, få ta del av extrapengarna.

– Det är dels för att förstärka läraryrkets status i allmänhet, men också för att vi ska kunna behålla och rekrytera ännu fler väldigt bra lärare. Det är en väldigt medveten prioritering med en tydlig kopppling mellan elevernas kunskapsresultat och löneökningar, säger Mats Green.

Så elevernas resultat blir bättre om lärarna får högre lön?

– Ja, om man från lärarna förbinder sig och visar att man är bra på vissa delar, måste man kunna räkna med ganska ordentliga löneökningar, det är meningen med systemet.

Hur många lärare kan räkna med att ta del av ökningarna?

– Cirka en fjärdedel, och då handlar det om allt mellan femhundra till fler tusen kronor i löneökning, utöver de regulära löneökningarna. Det kallar vi Jönköpingsmetoden.

Är det rätt att vissa lärare får mer lön än andra efter kompetens? Tyck till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista