1 av 2
Fredrik Reinfeldt besökte i dag Södergårdsskolan i Huskvarna. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
2 av 2
På plats träffade han bland annat två av skolans förstalärare. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Jönköping

Statministern diskuterade förstalärare i Huskvarna

1:12 min

I dag fick Södergårdsskolan i Huskvarna besök av statsminister Fredrik Reinfeldt (M) som ville prata om karriärstjänster för lärare. Och att han åker runt just nu är ingen slump.

– Det är viktigt att vi nu får bättre skolresultat och att vi är på plats i den svenska skolan och ser förändringarna som kommer. Jag har träffat två stycken förstalärare, en reform vi genomfört som innebär att en duktig lärare kan får 5000 kronor mer i månaden och uppmärksammas för just sitt lärande i klassrummet. Det är också ett sätt att skapa utvecklingsmöjligheter för en erfaren lärare, säger Fredrik Reinfeldt.

Förstelärare var ett av ämnena som Reinfeldt pratade om i dag på Södergårdsskolan. Men ämnet är känsligt, många ställer sig frågan var bara vissa lärare ska få chansen och inte andra.

– Jag kan tycka att inte bara vissa lärare skulle få gå igenom det här, för det var väldigt lyftande ibland. Man såg vad man var bra på och man fick också tankar om vad man behövde lära sig mer av, säger Katarina Persson, förstelärare på Södergårdsskolan.

Förstalärare infördes för att förbättra kvalitén i skolan, men än är det för tidigt att se om det gett resultat.

– Vi har gjort de största reformerna sedan 1840-talet i svensk skola, men de flesta av de reformerna kom på plats 2011-2012. Det tar tid innan allt sätter sig och blir en ny verklighet som alla anpassat sig efter. Nu vill vi nå bättre resultat och det är det viktigaste, säger Fredrik Reinfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista