1 av 2
Renoveringsarbetet i Gummifabriken. Arkivbild från mars 2012: Mattias Sundler/Sveriges Radio
2 av 2
Malin Wengholm (M) tror att hon skulle bott kvar i Värnamo idag om det inte varit för Gummifabriken. Arkivbild: Privat
Värnamo

Flera politikeravhopp på grund av Gummifabriken

1:26 min

För några dagar sedan lämnade moderaten Carina Arvidsson Löw Värnamos kommunpolitik eftersom hon var missnöjd med hur satsningen på Gummifabriken skötts. Och hon är inte ensam.

Sedan satsningen påbörjades har flera tjänstemän och politiker gjort detsamma. En av dem är moderaten Malin Wengholm som för några år sedan lämnade kommunpolitiken på grund av frågan om Gummifabriken.

– Det var en anledning till att jag slutade, jag hade nog bott kvar i Värnamo idag annars, säger hon.

Värnamo kommuns satsning på Gummifabriken har debatterats hårt i många år och verkligen rört om i Värnamos kommunpolitik. Sedan projektet startade 2008 har fler än bara Malin Wengholm lämnat sina uppdrag eller petats från dem, och det handlar om både tjänstemän och politiker.

Nu senast den moderata kommunstyrelseledamoten Carina Arvidsson Löw. Andra som lämnat sina uppdrag sedan 2008 är bland andra kommunrevisorn Roland Johansson, kommunchefen Mats Hoppe och centerpartisten Lars Holmström.

Men Gottlieb Granberg, vice ordförande i kommunstyrelsen, förnekar att Gummifabriken haft stor betydelse för avhoppen.

– För Carina är det ju tydligt och för Lars Holmström delvis tydligt, men nu blir allt Gummifabrikens fel. En del av de avhoppade hade överhuvudtaget inte med Gummifabriken att göra, säger han.

Men Malin Wengholm tror att ärendet visst haft stor betydelse och för hennes del var det framförallt brist på information som gjorde att hon fick nog och lämnade Värnamos kommunpolitik.

– Det var väldigt mycket oredovisade delar. Jag tycker att man innan man fattar ett så stort beslut bör ha en uppfattning om slutnotan och man behöver veta hur man ska finansiera bristen. Men vi var inte överrens, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista