1 av 2
Arkivbild: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Arkivbild: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Värnamo

"Vapenvillans" avspärrning borta

Polisen är färdig med inventeringen av de vapen och explosiva föremål i den villa i Värnamo som var en veritabel krutdurk om eld hade utbrutit eller något annat som utlöst en explosion.

Nu är avspärrningarna runt den så kallade vapenvillan i Värnamo borta. För tre veckor sedan avslöjades det att villan var fylld med olika vapen, dynamit, granater, ammunition och krut.

Den 70-årige villaägaren är militärhistoriskt intresserad och en hängiven vapensamlare. Han har samlat i över 50 år och samlingen har under åren vuxit sig allt större. När polisen, som inte anade att samlingen var så stor som det sedan visade sig, ville kontrollera hur han förvarade sina vapen och om han följde vapenlagen, sade mannen nej.

Då gjorde polisen husrannsakan i villan, återkallade hans tillstånd och omhändertog samtliga licenspliktiga vapen. Det framkom att mannen hade 557 vapenlicenser men antalet vapen är betydligt fler än så, enligt uppgift till TT. Någon officiell uppgift om hur många har polisen ännu inte lämnat.

Eftersom det också fanns bomber och granater i huset kallades bombskyddsgruppen från Göteborg in. Och ett 30-tal militärer som möjligen kunde hjälpa till och bedöma farligheten i de äldre föremålen. En förundersökning mot mannen om misstänkt brott mot vapenlagen pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista