Oklart om det blir någon ny ambulanshelikopter eller inte. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ambulanshelikopter för dyr?

Förslaget på att köpa in en ny ambulanshelikopter ifrågasätts av socialdemokraten Marcus Eskdahl. Är en helikopter verkligen värd tio ambulanser, undrar han.

I januari kom ett förslag om att landstingen i Jönköping, Kalmar och Östergötland skulle lägga ihop till en gemensam ambulanshelikopter till regionen.

Det ifrågasätter nu det socialdemokratiska landstingsrådet Marcus Eskdahl, som i en skrivelse till landstingsstyrelsens moderata ordförande Håkan Jansson menar att en ambulanshelikopter skulle kosta lika mycket som upp till tio dygnsambulanser i länet.

Går en ambulanshelikopter före behovet av nya ambulanser? undrar han i skrivelsen.

Förslaget till helikoptern kommer från det krisdemokratiska lanstingsrådet Mia Frisk, tillsammans med partikamrater i de andra landstingen. Hon svarar att Kristdemokraterna vill utreda förutsättningarna för en ambulanshelikopter i sjukvårdsregionen, och menar att det inte står i motsats till arbetet med ambulansutredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".