Sten Norinder är VD för kommunägda flygplatsen Jönköping Airport. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
Jönköping

Jönköping Airport räddad

0:41 min

Jönköping Airport kan andas ut. Tack vare dess storlek och betydelse för regionen kommer det offentliga stödet även i fortsättningen att betalas ut till flygplatsen, vilket är helt avgörande för verksamheten.

Nya EU-regler höll på att bli förödande för flera mindre flygplatser, bland annat Jönköping Airport. Nu är det dock klart att flygplatsen kommer att fortsätta ta emot offentligt stöd, alltså pengar från till exempel kommunen.

- Det är naturligtvis glädjande, att den lille storleken för en gångs skull är till fördel för oss, säger en lättad Sten Norinder, VD för Jönköping Airport.

"Kan inte bli lönsam"
Genom att hänvisa till flygplatsens storlek och stora betydelse för regionen kan flygplatsägarna komma runt de nya EU-reglerna, som höll på att sätta käppar i hjulen för den typen av finansiering.

- Det är helt avgörande, förklarar Norinder. Med en passagerarvolym på ungefär 100, eller kanske 150-160 000 passagerare om ett par år om vi har tur, så kan vi inte få lönsamhet. Flygplatsen är i grunden en infrastruktur, det här är inte någonting man ska tjäna pengar på. Det här bidrar till att vi kan få fler invånare och att näringslivet kan göra bättre affärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista