Helena Sandqvist och Gustav Wass håller i den världsunika utbildningen för Jönköpings undersköterskor. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Jönköping

Världsunik utbildning ska få äldre att må bättre

Gustav Wass: Att vara ledsen inget normalstillstånd
2:15 min

Den psykiska ohälsa bland äldre ökar och nu blir Jönköping först i världen med att utbilda undersköterskor inom äldreomsorgen i att tidigt upptäcka om äldre lider av till exempel depression.

– Man kanske har sett det som en del av åldrandet att man blir lite ledsen och har lite oro och ångest, men det är ju inget normaltillstånd, utan det är något som man måste arbeta med, säger Gustav Wass, som är en av utbildarna.
– Med just det här utbildningsprojektet är vi först i världen och tanken är att det ska spridas till andra länder. Det är kul att vi fått förmånen att testa det.

I höstas började den unika utbildningen av undersköterskor på hemtjänsten i kommunen. Två undersköterskor från varje grupp fick gå en kurs för att lära sig upptäcka psykisk ohälsa bland äldre, något som kan vara svårt.

Syftet är inte att personalen ska ställa diagnoser, utan bli så kallade "första hjälpare" ute på boendena och även föra vidare kunskapen till sina arbetskollegor.

Lena Antevik och Lena Nyström arbetar på Kålgårdens äldreboende i Jönköping och de tror att sådan här information kan hjälpa dem i arbetet.

– All utbildning vi kan få är bra, så att vi kan gå in och hjälpa så fort vi ser att något inte stämmer och kunna hantera det på ett bra sätt, säger de.

Gunnar Axelsson är en av de boende på Kålgårdens äldreboende och han tror att det är vanligt med äldre som blir deprimerade.

– Ja, det tror jag, o ja. Det är många som är ensamma och det är svårt för alla.

Är det viktigt att ha stödet från personalen om man skulle börja må dåligt?

– Ja, visst är det det. Dem har man förtroende för.

Helena Sandqvist är handledare inom psykosocialt arbete för äldreomsorgen i Jönköping och håller i kurserna som i år ska utvidgas även till just äldreboenden och bemanningsenheten. Hon tror att ämnet psykisk ohälsa kan vara känsligt bland äldre att prata om och att utbildningen därför är viktig:

– Det är lätt att komma och säga att "jag har brutit mitt ben", men det är inte så lätt att komma och säga att jag har en depression. Men att vi vågar lyfta det här och prata om det gör att det blir en attitydförändring i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".