Lars-Erik Fälth (C). Arkivbild: Peter Olsson/Sveriges Radio
Aneby

Kommunalt bolag får hård kritik för felaktig upphandling

1:40 min

Fjärrvärmen i Aneby har blivit en het fråga och nu riskerar ledningen för det kommunala bolaget AMAQ en reprimand.

Avtalet mellan det privata företag som producerar fjärrvärmen och AMAQ har sagts upp och AMAQ har istället valt att köpt en egen panna för 30 miljoner kronor.

Men köpet gjordes innan man fått klartecken om kommunal borgen från kommunsstyrelsen. Något som kommunalrådet Lars-Erik Fält inte gillar.

– Någon form av kritik eller reprimand har vi uttryckt och det kommer skriftligt, säger han.

Enligt Lars Erik Fält har Aneby landets dyraste fjärrvärme. För att få ner taxorna valde det kommunala boalget som sköter fjärrvärmen, alltså AMAQ, att säga upp avtalet med det företag som producerar värmen.

Men förhandlingarna om ett nytt avtal strandade och för att inte Anebyborna skulle stå utan fjärrvärme i sommar fick AMAQ fatta ett snabbt beslut om att köpa en egen panna för 30 miljoner kronor.

– För att inte hamna i en rävsax var vi tvingade att vidta åtgärder, vilket innebär att vi har beställt en ny panna som ska vara i drift till halvårsskiftet, säger Lars Asklöf som är ordförande för AMAQ.

Men nu visar det sig att beslutet togs väl snabbt och man glömde att kontakta kommunsstyrelsen för ett beslut om kommunal borgen. Ett brott mot ägardirektiven.

– Vi har missat att söka den i rätt tid och det är bara att beklaga. Den kritiken får vi ta samtidigt som man förhoppningsvis har förståelse från ägaren om varför det blev som det blev, säger Lars Asklöf.

Du som kommunstyrelsens ordförande, har du fortfarande förtroende för AMAQs styrelse och ledning?

– Jag ska inte pröva den frågan personligen, utan den måste kommunstyrelsen i dess hehet få diskutera innan vi uttalar oss om det, säger Lars-Erik Fält.

Hur tror du att den diskussionen slutar?

– Den kommer i vart fall sluta med att kommunstyrelsen utdelar kritik, det kan vi vara säkra på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista