1 av 6
Micaela och Jonas Karlsson, syster och pappa till Erik Karlsson. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
2 av 6
Här inne började Erik Karlsson spela hockey och här har han tillbringat många timmar. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
3 av 6
Filip och Pierre Fransson, spelare och tränare i Boro/Vetlanda. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
4 av 6
I klubblokalen finns tidningsklipp om Erik Karlsson och Johan Franzén uppsatta. Snart nioårige Filip beundrar. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
5 av 6
Det finns fler talanger i Boro/Vetlanda, säger tränare Pierre Fransson. Kanske här bland 00:orna. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
6 av 6
En jublande Erik Karlsson efter 2-1-målet mot Finland. Foto: Petr David Josek/TT
Vetlanda kommun

Familjen om Erik Karlssons OS-succé: Overkligt

5:59 min

Det är tårta och champagne på gång hemma hos familjen Karlsson i Landsbro. Och oavsett om deras Erik tar guld eller silver med Tre Kronor kommer det att firas.

Känslorna är många i Landsbro utanför Vetlanda inför OS-finalen i ishockey.
Ortens stolthet Erik Karlsson har kanske lyst klarast av alla NHL-stjärnor i turneringen. Och familjen kommer förstås att sitta som naglad vid guldmatchen mot Kanada.
– Då är vi nog väldigt nervösa, men de har gjort det så bra att är de i final får vi vara nöjda hur det än går, säger pappa Jonas.

Det är han och Eriks syster Micaela som är hemma när P4 Jönköping kommer på besök för att höra hur det känns inför OS-finalen och att det gått så bra för deras Erik i OS-turneringen.
– Det känns ganska overkligt, jag förstår inte riktigt hur stort det är, säger Micaela.

Erik Karlsson, som valdes till bästa NHL-back förra året, har varit ett segervapen för svenska hockeylandslaget. Han gjorde det avgörande målet mot Finland i semifinal och målet var hans fjärde i OS.

Hyllningarna haglar över honom; över hans slagskott, spelsinne och snabba skär - och allt började ju här i Landsbro. Någon kilometer från familjens villa ligger Borohallen där Erik Karlsson började sin karriär för ett par decennier sedan. Han visade talang från början och fick spela med de som var tre år äldre, berättar en av hans tränare på den tiden, Pierre Fransson.
– Han hade en blick för spelet, mycket energi, han åkte väldigt mycket skridskor och ville ha puck, det speglar ju sig än i dag och han spelade så redan då.

Landsbro har också fostrat en annan stor NHL-stjärna, Johan Franzén, som var uttagen till OS men tvingades tacka nej på grund av skada. Och i en av grannklubbarna på Höglandet, Eksjö HC, spelade NHL-backen Niklas Hjalmarsson sina första hockeyår. Han finns också med i det Tre Kronor som nu ska spela guldfinal mot Kanada och har också han fått mycket beröm, bland annat för sin insats i box play.

I Landsbro kan man åka skridskor jämt och ständigt och det är antal timmar på isen som gör dig till en bra skridskoåkare och han bodde i ishallen

Enligt Pierre Fransson är det ingen tillfällighet att det är små klubbar som får fram stora spelare. I små klubbar finns det mer istider, den ideella verksamheten är bättre och alla spelare måste tas väl omhand.
– Vi kan aldrig försaka nån spelare, vi har inte så stort underlag, vi måste jobba hårt med alla och det gör att så kallade late bloomers också får chansen.

Jonas Karlsson och Micaela Karlsson kommer så klart att följa matchen som börjar klockan 13 på söndagen mot Kanada. Det blir tårta och champagne och vänner och bekanta är inbjudna.
– Hur det än går smakar det säkert bra, allihop har gjort det jättebra.

Fotnot: Erik Karlsson föddes i Lannaskede i Vetlanda kommun och har Boro/Vetlanda som moderklubb. 2005 gick han till Troja-Ljungby där han spelade i J18-laget och sedan följde spel i Södertälje, Frölunda och Borås innan det var dags för NHL säsongen 2009/2010 och laget Ottawa Senators där han fortfarande spelar. (Källa: elitesprospects.com)

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista