Höglandssjukhuset. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Höglandet

Läkare ställs till svars för mardrömsförlossning

1:49 min

Det är en ovanlig rättegång som startar i Eksjö Tingsrätt i dag. Under sex dagar ska en läkare stå till svars, åtalad för att ha vållat en liten flickas död.

– Det är ovanligt med större ärenden när man väcker åtal mot hälso- och sjukvårdspersonal, säger Stefan Edwardson, som är chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Jönköping och den som väckt åtal mot förlossningsläkaren.

Att man åtalas för vållande till annans död - har du någon gång varit med om det?
– Jag har inte varit med om det här och jag har varit åklagare här ganska länge.

I början av maj 2011 åkte ett par blivande föräldrar från Aneby in till Höglandssjukhuset i Eksjö för att få sitt första barn. Hela graviditeten hade gått bra men det skulle förändras. Förlossningen drog ut på tiden, värkarna var svaga och barnet kom inte ut.

Förmiddagen den 3 maj rådde panik i förlossningsrummet i Eksjö; alla var blodiga, personalen grät och den lilla flickan slets bort, berättar mamman i förhör. Kvinnan hade skadats så hon hon fick opereras akut och vaknade till beskedet att hennes nyfödda barn hade dött.

Vid rättegången i dag är frågan om det var den ansvariga läkaren som gjorde så att den lilla flickan dog och mamman skadades. Det tycker åklagaren.
– Jag anser att man inte följt det som är vetenskap och beprövad erfarenhet när man till exempel ska förlösa på vissa sätt.

Experter på Socialstyrelsen menar att flickan hade överlevt om läkaren hade valt att göra kejsarsnitt. Istället slet han och kämpade för att få ut barnet med sugklocka, tång och sina bara händer - och barnet dog av att nacken knäcktes. Men läkaren själv nekar till brott , säger hans försvarsadvokat Ulrika Borg.
– Han förnekar brotten, han tycker att man måste titta på den individuella situationen och hans uppfattning vid tidpunkten där var att "det här kommer gå bra, det här kommer lösa sig".

Läkaren som ställs inför rätta hade en lång och god karriär bakom sig, enligt Höglandssjukhuset, där han hade jobbat i decennier. Det var snart dags för pension för honom när förlossningen slutade med katastrof.

Efter det har han blivit fråntagen sin läkarlegitimation, men har överklagat det beslutet. Dessutom har kritiken varit hård från Socialstyrelsen och nu väntar alltså sex dagar i domstol.
– Han riskerar villkorlig dom och dagsböter, men jag tror faktiskt inte att straffet är det avgörande, utan att någon förklaras straffrättsligt ansvarig, säger Stefan Edwardson.

Senast en rättegång mot en läkare fick uppmärksamhet var när en läkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm stod åtalad för dråpförsök på ett litet barn. Stefan Edwardson tror att även fallet i Eksjö kommer väcka uppmärksamhet i medier och bland sjukvårdspersonal, men vill inte jämföra det med fallet i Stockholm.
– Här har aldrig någon varit frihetsberövad, jag påstår inga uppsåtliga brott, det här är ett oaktsamhetsbrott, det är något helt annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista