1 av 2
Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet. Arkivbild, foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 2
Stefan Gustafsson (KD) är kommunalråd i Sävsjö som är en av två kommuner i länet som får lägsta betyg när det gäller integration. Arkivbild, foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Integration

Så bra är din kommun på integration

1:51 min

Invandrarna integreras bra i samhället av länets kommuner. Det visar en ny jämförelse som Reforminstitutet tagit fram.

Anledningen är väl skötta kommuner och många föreningar som tar hand om de nyanlända, menar Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet.

– Många kommuner i Jönköpings län är rätt effektiva i sin kommunala förvaltning. Det finns ett starkt civilsamhälle med föreningar som ofta också räcker ut en hand till människor som nyanländer.

Hela åtta av 13 kommuner i Jönköpings län är duktigare än de borde vara på att få in invandrade som kommer från länder utanför EU på arbetsmarknaden, med hänsyn till sina förutsättningar. Det visar Reforminstitutets nya ranking där nästan samtliga av landets kommuner jämförs.

Åtta kommuner i Jönköpings län får högsta betyget, tre stjärnor, och tre hamnar på medel. Och det beror inte på att länet generellt har låg arbetslöshet, för det har rensats bort i statistiken. Det innebär alltså att länet, med hänsyn till både goda och dåliga förutsättningarna, lyckas bra med integrationen, menar Stefan Fölster.

Det finns väldigt stora skillnader totalt sett. Om man som kommun ser att man inte ligger så bra till i vår ranking, då ska man gå vidare och titta på vad det kan bero på och vad man gör sämre än andra kommuner.

Reforminstitutet är en tankesmedja som finansieras av näringslivet och är alltså inte någon oberoende myndighet, men med kommunjämförelsen vill man visa att det går att lyckas trots dåliga förutsättningar och att kommunerna borde lära av varandra och att Sverige i sin tur borde lära av andra länder. Om Sverige var lika bra som Schweiz skulle 250 000 fler vara sysselsatta, tror Reforminstitutet.

Av länets 13 kommuner är det bara två som får lägsta betyget: Mullsjö och Sävsjö är sämst på integration. Sävsjös kommunalråd Stefan Gustafsson (KD) säger att det skiftar vilka invandrare kommunerna får till sig och att Sävsjö ofta är en genomströmningskommun där de nyanlända ska vidare och har låg motivation att etablera sig på allvar.

– Vi får titta på den här statistiken och se vad vi kan göra och ta till oss av. Men det jag ser är ändå att vi får ut många nyanlända i arbetslivet på olika sätt. Jag tycker inte att det är så illa som statistiken visar, men det är klart att det kanske behövs göras mer.

Sedan artikeln publicerats skriver Stefan Gustafsson på Twitter att:

@P4Jonkoping köper bild som målas av intresseorg. om invandrares integrering. Missar helt staten/af:s falerade 2 årsansvar för etablering

@P4Jonkoping en begränsad närvaro i mindre kommuner, ibland helt stängd service hos fk och af drabbar tyvärr sjuk, invandrare och arbetslös.

Så rankas länets kommuner

Tre stjärnor - lyckats över förväntan:

Eksjö

Gislaved

Gnosjö

Nässjö

Tranås

Vaggeryd

Vetlanda

Värnamo

Två stjärnor - lyckats som förväntat:

Aneby

Habo

Jönköping

En stjärna - lyckats sämre än förväntat:

Mullsjö

Sävsjö

Källa: Reforminstitutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista