Charlotta Mellander vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
P4 Morgon

De är OS verkliga vinnare

Charlotta Mellander: "Hur jag än räknar så slår vi inte Norge"
3:49 min

Ryssland vann medaljligan med sina 33 medaljer i OS i Sotji. Men räknar man på andra sätt hittar man andra vinnare.

När Charlotta Mellander, som är professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, jämför antalet medaljer med hur många deltagare ett land har i OS och landets ekonomi, så är det helt andra länder som toppar listan.

– Jag började kolla hur många deltagare som alla länder skickar till OS. När vissa skickar 200 och andra 10 deltagare så har länderna olika förutsättningar för att vinna många medaljer, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Vilka är då vinnarna i OS?

– Allra högst upp hamnar Holland då jag räknat på antalet medaljer delat på antalet deltagare, säger Charlotta Mellander. 

Holland skickade 41 deltagare och kom hem med 24 medaljer. Utslaget så skulle varannan person ha kommit hem med en medalj. Jämför man med Ryssland som tog flest medaljer, 33 stycken på 226 OS-deltagare så är skillnaden stor.

Förutom antalet medaljer per deltagare har Charlotta Mellander gjort uträkningar med hjälp av ländernas befolkningssiffra och hur landets ekonomiska förutsättningar är.

Hade du hoppats att vi skulle kunna slå Norge när Charlotta Mellander har räknat om så tyvärr, det gör vi inte.

– Norge framstår som ganska stora vinnare, hur jag än räknar.

Beräknat på antalet medaljer per deltagare hamnar Norge på en tredjeplats och Sverige på en sjätteplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".