Malin Nyman tycker att det är bättre att lätta på sitt samvete än att hålla det innom sig. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio
P4 Morgon

Därför hjälper vi inte varandra

Malin Nyman: Vi gör likadant som våra medmänniskor
3:38 min

Flera undersökningar visar att vi är dåliga på att hjälpa till när någon är i nöd. Men varför är det så? P4 Morgon ringde upp psykologen Malin Nyman för ett svar.

Röda Korset och Nyheter24 har testat vår moral. De placerade ut ett ensamt barn utan jacka i en busskur i det kalla vädret för att se om vi hjälper till. Vissa erbjöd en jacka, vantar eller annan hjälp, men de flesta tittade bara på och låtsades som ingenting. Skrämmande resultat, men inte överraskande.

 Men varför är vi så dåliga på att hjälpa till när det behövs?

- Det här med rädsla är en sak, tror P4 Morgons huspsykolog Malin Nyman. Man är rädd för att ingripa för att vi har ett starkt integritetstänk här i Norden. Vi vill inte klampa på, vi vill inte komma för nära, vara besvärliga och ifrågasätta.

Men det beror inte bara på rädsla, menar Malin.

- Sen finns det ett väldigt starkt grupptryck som gör att vi inte vill sticka ut och agera annorlunda än andra.

- När vi inte har kunskap om hur vi ska göra, eller att vi itne riktigt vet, då tittar vi på andra. hur gör andra. vi är flockdjur på det sättet att vi göra likadant som våra medmänniskor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".