Politik

Toppolitiker i MP tar fram egen lista

Splittringen inom Miljöpartiet i Jönköpings kommun blir allt värre. 

Nu verkar en alternativ lista vara på gång. Nyligen meddelade partiets samtliga fullmäktigeledamöter att de hoppar av hösten val sedan de fått få röster i medlemsomröstningen. Men nu kommer uppgifter att samma personer tar fram en egen valsedel utan valberedningens vetskap. 

På tisdagskvällen ska miljöpartisterna i Jönköpings kommun samlas till årsmöte. En av huvudpunkterna är att besluta om hur valsedlarna ska se ut till kommunfullmäktigevalet i höst.

När medlemmarna nyligen fick rösta om vem man ville se på listan hamnade flera ledande politiker ganska långt ner, på icke valbar plats, med undantag för Birgit Sievers som var tvåa. Valberedningen gick på medlemmarnas linje när man tog fram förslag på valsedel. Detta fick i sin tur samtliga sex fullmäktigeledamöter, med kommunalrådet Birgit Sivers i spetsen, att reagera - alla sex meddela valberedningen att man inte längre stod till förfogande.

Orsaken till splittringen är oklar men mycket tyder på att det pågår en maktkamp inom partiet lokalt och att de ledande politikerna, Birgit Sievers och Peter Lundvall, anklagas för toppstyrning - något Peter Lundvall inte känner igen, men han säger till P4 Jönköping att det finns en falang som ifrågasätter det mesta den lokala partiledningen gör och som är mer aktivistiska. Bland annat så protesterar man kraftfullt mot den planerade gruvan utanför Gränna.

Årsmötet kan komma bli kaotiskt. Nu visar det sig nämligen att de avhoppade topp-politikerna kommer att presentera egen valsedel. Enligt Peter Lundvall toppas den av Emma Hult, som också toppar valberedningens lista, men som tvåa står kommunalrådet Birgit Sievers och Peter Lundvall återfinns några placeringar längre ner. Exakt var vill han inte säga idag.

Hur bråket kommer att påverka Miljöpartiets samarbete med Alliansen i Jönköping är oklart, men enligt Peter Lundvall så är det mycket som tyder på att partiet efter valet kommer att vara i opposition.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista