Jon Heinpalu, samordnare på Kulturhuset. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio

Fördel Kulturhusföreningen efter första ronden

1:39 min

Idag började den rättsliga processen mellan Jönköpings kommun och Kulturhusföreningen, en process som ska avgöra vem som ska driva verksamheten i Kulturhuset i Jönköping.

Den första rundan slutade med fördel för Kulturhusföreningen.

– Man kan väl säga att det är ett litet leende på mina läppar idag i alla fall, säger Jon Heinpalu, samordnare för Kulturhuset, som är nöjd idag.

Hur ska vi tolka det?

– Som att jag är hoppfull inför framtiden.

Framtiden för Kulturhuset på Tändsticksområdet i Jönköping är en av de hetaste frågorna i Jönköping just nu. Tvisten handlar om vem som ska driva Kulturhuset. Kulturhusföreningen, som gör det idag, eller kommunen som äger huset.

Kommunen vill ta över driften för att kunna ha bättre kontroll över vem som hyr lokaler i huset. Därför sa man upp avtalet i somras och sedan dess har parterna tvistat hur avtalet ska tolkas.

Enligt kommunen skulle man ta över redan den 11 januari i år medan föreningen anser att avtalet slutar gälla den sista december.

För att få klarhet kring vad som gäller stämde kommunen Kulturhusföreningen och idag hölls en första förberedande förhandling.

Tingsrättens förslag till förlikning blev den sista december, precis som Kulturhusföreningen hela tiden hävdat. Men i förhandlingarna idag så erbjöd sig föreningen dessutom att köpa hela kulturhuset.

– Vi lämnade ju också in ett förslag till en lösning på den här konflikten, som kommunen har att ta ställning till.  Det handlar om att vi får köpa huset för en symbolisk summa, precis som HV71 har gjort eller som Jönköpings Södra är på väg att göra så borde ju kulturen få möjligheter att rå om sig själva, säger Jon Heinpalu. 

Vad var responsen på det förslaget?

– Det var väl något de skulle ta under övervägande. 

Hur tror du hela den här historien slutar?

– Det vill jag inte spekulera i utan det är något som domstolen får avgöra, eller eventuellt vårt medlemsmöte och kommunens politiker när de tar ställning till förlikningsförslagen, säger Heinpalu till P4 Jönköping.

Kommentera: Hur tycker du man ska lösa konflikten mellan Kulturhusföreningen och Jönköpings kommun?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista