Att släcka bränder i solcellsanläggningar kan vara livsfarligt för brandmännen, menar räddningstjänsten. Arkivbild, foto: Fredrik Sandberg / Scanpix.
Vetlanda

Solceller livsfarliga för brandmän

0:59 min

Vetlanda Energi och Teknik AB, Vetab, vill ha solceller på Flishults avfallsanläggning, men räddningstjänsten på Höglandet varnar för risker om en brand skulle uppstå.

Solcellsanläggningar anses vara farliga för brandmän att släcka bränder i. 

– Det största problemet är att de inte går att stänga av, så när solen är uppe levererar de farlig ström och det måste man vara medveten om från räddningstjänstens sida, säger Per-Ola Malmquist, som är omvärldsbevakare för räddningstjänsten.

Och riskerna är stora, menar han.

– Brandmän kan få ström genom kroppen under en brandsläckningsinsats.

Solcellsanläggningar är något som blir vanligare och vanligare. Men det har visat sig i bland annat Tyskland att de kan vara mycket farliga för räddningstjänstpersonal om de börjar brinna. Därför höjer Höglandets räddningstjänstenhet ett varningens finger när Vetab vill ha bygga solceller på sluttningarna vid Flishults avfallsanläggning.

För att en solcellsanläggning på Flishultsavfallsanläggning ska bli av bör vissa krav uppfyllas, menar Daniel Moberg på Höglandets räddningstjänst.

– Exempelvis var man planerar att lägga den, i vilket område, och utformningen av den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista