1 av 3
"Jag skrek men det blev bara värre och värre" sade mamman Johanna Svensson bland annat under rättegången. Här tillsammans med pappan Alfred Svärd under rättegången. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio.
2 av 3
Advokat Ulrika Borg, många åhörare på plats och åklagare Stefan Edwardson, här intervjuad av P4 Jönköpings Kjell Ahlkvist. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio.
3 av 3
Läkaren - här med en anhörig - advokaten och reporter Jessica Sonelius under en paus i förhandlingarna. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.

Mamman: Det var som ett slakthus

1:31 min

Flickan dog när nacken knäcktes. Advokaten: Stress och dålig kommunikation.

Idag inleddes rättegången i Eksjö tingsrätt mot den förlossningsläkare som står åtalad  för att ha vållat en liten flickas död i samband med en dramatisk förlossning i maj 2011. 

Trots att föräldrarna miste sitt barn vid förlossningen i Eksjö kommer de inte kräva något skadestånd från läkaren, trots att han står åtalad för att ha vållat barnets död - och vållat skador på kvinnan.

Det berättade parets målsägandebiträde Sture Larsson vid rättegången som började i dag.

Det ena skälet är rent medicinskt, nämligen att Johanna Svensson inte är färdigbehandlad. Det går alltså inte i dagsläget att fastställa någon invaliditetsgrad på henne.

Det andra skälet är ett juridiskt skäl. Ansvaret för en sådan här händelse har i första hand arbetsgivaren, det vill säga landstinget. Den patientskadeförsäkring som landstinget har, där pågår en skadereglering och därför finns ingen anledning att ta in ett skadeståndsyrkande i det här målet.

I dag började alltså rättegången i Eksjö Tingsrätt mot den läkare som 2011 förlöste Johanna Svensson från Aneby. Förlossningen blev svår och långdragen och slutade med att barnet dog, troligen av knäckt nacke, och att Johanna fick svåra skador.

Åklagaren menar att läkaren är skyldig till det här, eftersom han inte beslutade om kejsarsnitt utan istället kämpade för att få ut barnet den vanliga vägen. Men advokat Ulrika Borg, tillsammans med läkaren, har en helt annan version av det som hände. Vid rättegången i eftermiddag menade de att läkaren gjorde det han tyckte var rätt, de ifrågsätter dessutom dödsorsaken och säger att det inte bara var läkaren som var ansvarig.

– Ansvaret böljar mellan barnmorska och läkare. Barnmorskor och läkare har ett sätt att arbeta ihop där barnmorskor har ett väldigt högt förtroende hos läkaren, läkaren förlitar sig på sina barnmorskor, säger läkarens advokat Ulrika Borg. 

Rättegången beräknas pågå i sex dagar och fortsätter imorgon då bland annat läkaren skall höras. P4 Jönköping finns på plats och rapporterar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista