Höglandssjukhuset. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.

Höglandssjukhuset följer noga läkarrättegång

5:37 min

Höglandssjukhuset i Eksjö står i fokus på flera sätt under rättegången mot en förlossningsläkare som just nu pågår i Eksjö tingsrätt.

Därför kommer sjukhuset att ha representanter på plats varje dag, berättar Christina Karlsson, sjukvårdsdirektör i Höglandets sjukvårdsområdet.

Sedan klockan nio idag pågår rättegången i Eksjö Tingsrätt mot en förlossningsläkare, som hade arbetat på Höglandssjukhuset över 30 år när katastrofen inträffade. En liten flicka dog vid förlossningen och mamman skadades allvarligt. Flera andra läkare, barnmorskor, undersköterskor och andra fanns med på olika sätt vid händelsen och har förhörts i timmar av polisen. Under den sex dagar långa rättegången är uppemot tio av dem kallade som vittnen.

"Erfaren, kunnig och omtyckt"

I förhören beskrivs den åtalade läkaren som erfaren kunnig och omtyckt och någon säger att han gjorde allt allt allt för att rädda flickan. Men mot det står åklagaren och Socialstyrelsen som menar att det var läkarens fel att barnet dog och mamman skadades, eftersom han inte tog beslut om kejsarsnitt under den långdragna förlossningen.

Paret från Aneby som skulle bli föräldrar för första gången fick åka hem utan sitt barn och med svåra skador på kvinnan som tvingats till upprepade operationer. Händelsen har utretts och sjukhuset har ändrat flera rutiner som inte fungerade. Men det är bara en i personalen som misstänks för brott - den ansvarige läkaren..

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista