Psykolog Dan Rosenqvist. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio.
P4 Eftermiddag

Aggressivitet ska botas över nätet

Psykologen: De som upplever att de blir för arga i sin relation
11 min

Arga blir vi ju alla ibland. Men hör du till dem som blir lite för arg ibland och tänder på alla cylindrar vid minsta lilla? Då kanske du tillhör dem som kan få hjälp via internet.

Nu startar en av världens första internetbehandlingar för aggressiva personer som ska förebygga våld i nära relationer. Bakom den här internetsatningen står forskare vid Linköpings Universitet där Ulrika Jeppson, från Jönköping, studerar psykologi.

– Man har sett att just kognitiv beteendeterapi fungerar bra för många typer av problem just på internet. 

Studien, som görs samtidigt på uppdrag av Socialstyrelsen och ska vara klar i maj, sker i samarbete med "Alternativ till våld" som är en Jönköpingsbaserad mottagning för förövare i våldsamma relationer.

Dan Rosenqvist är legitimerad psykolog vid mottagningen menar att detta är ett viktigt forskningsämne. 

– Alla som upplever att de blir för arga i sin relation, alla som upplever att de säger kränkande saker, som upplever att de säger saker som blir hotfulla eller att man blir hotfull i sitt kroppssätt. Känner man igen sig i någon av dessa beskrivningar kan man absolut besöka hemsidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".