Läkaren - här med en anhörig - adokaten och reporter Jessica Sonelius. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Eksjö

Läkarens advokat: En situation man inte kan förutse

1:41 min

Den läkare som står inför rätta i Eksjö tycker fortfarande inte att han gjort något fel vid förlossningen där barnet dog. Vid rättegångens andra dag ska mannen höras.

Idag fortsätter rättegången mot den läkare som ansvarade för katastrofförlossningen på Höglandssjukhuset där barnet bröt nacken och dog och mamman skadades. Idag ska läkaren själv höras om fallet och han menar att ingen kunde förutse vad som skulle ske, säger hans advokat Ulrika Borg.

– Det är en situation som man inte kan förutsätta. Att en cervixspasm uppkommer på det här sättet är inget man kan räkna med, säger Ullrika Borg, mannens försvarsadvokat.

Det är många medicinska termer som nämns under rättegången mot förlossningsläkaren i Eksjö. Cervixspasm är bara ett exempel, men det innebär nåt centralt i det här fallet, enligt Ulrika Borg - en kramp i livmoderhalsen som stramade runt barnets hals och förmodligen var dödsorsaken enligt läkaren.

– Vi vågar påstå att det är sannolikt, i vart fall inte uteslutet att barnet har avlidit på grund av syrebrist och den har uppkommit innan läkaren har kunnat manipulera eller skada barnet.

Åklagaren Stefan Edwardson menar däremot att det var läkarens kamp med sugklocka, tång och händer som skadade barnets nacke så att det dog. Och Johanna Svensson som är mamma till Hilda som barnet fick heta undrar fortfarande varför hon inte fick det kejsarsnitt hon bad om.

– Hade de bara lyssnat från början, innan de började med klockan så hade varken jag eller Hilda fått lida för det. Man kunde ha tänkt om, för att det inte skulle bli så här, säger Johanna Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista