Situationen är så pressad för fritidspedagoger att många slutar. Arkivbild: Hasse Holmberg/TT
P4 Eftermiddag

Fritidspedagoger slår larm: Barnen inte säkra

Fritidspedagoger: Barnens säkerhet riskeras
11 min

Nu slår fritidspedagoger i Jönköpings kommun larm. Det är för många barn och för få pedagoger i kommunens fritidshem.

– Jag kände att jag dunkade huvudet i väggen. Jag ville utföra mitt yrke, men det gick inte. Det finns inte förutsättningar att göra ett bra jobb längre, säger Annika som tidigare arbetade som fritidspedagog, men som valt att skola om sig.

Annika är bara en av många fritidspedagoger som gått in i väggen de senaste åren. Undersökningar och statistik talar sitt tydliga språk: fritidspedagoger är en utsatt yrkesgrupp.

Tillsammans med förskollärare ligger de på femte plats i statistiken från Försäkringskassan över yrken med flest sjukskrivningsdagar och på fjärde plats i försäkringsbolaget AFAs rapport över vilka yrkesgrupper som tvingats till längre sjukskrivningar med psykisk ohälsa.

– Efter fem år i yrket funderar jag också på att lämna det, för jag tycker inte riktigt att det är värt det, säger en fritidspedagog som vill vara anonym.

– Det påverkar framför allt barnens säkerhet och ger oss otrygga barn. Vi ser inte alla barn och vad som händer överallt, säger en annan fritidspedagog.

I mitten av förra året tyckte Lärarförbundet att situationen på fritidshemmen runt om i Sverige blivit så dålig att det skickades ut en rapport med titeln "Det går inte att blunda längre". Där stod det att mer än 80 procent av dem som jobbar på fritidshem tycker att arbetsbelastningen ökat påtagligt de senaste åren.

– Det är helt ohållbart. Det kan vara så att man äter lunch vid halv elva med barnen och slutar klockan sex och däremellan har jag ingen möjlighet att äta någonting.

Annika har flera vänner som fortfarande jobbar som fritidspedagoger och de träffas då och då för att prata om hur situationen på deras arbetsplatser ser ut. De senaste åren har diskussionerna kretsat kring samma problem.

– Det som sker idag är att barngrupperna är alldeles för stora och vi är för få pedagoger. Det skulle behövas fler på varje skola för att kunna se alla barn, nu är blir det de tysta barnen som man glömmer bort.

Trygg eller orolig? Du som jobbar hur mår du? Om du har ditt barn på fritids, har du koll på vad barnet gör där, om det är förvaring eller pedagogiskt arbete?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".