Naturum ligger vackert vid Torpön. Arkivbild: Dan Segerson / Sveriges Radio
Östergötland/Tranås

Naturum Sommen räddas

1:33 min

Nu är det klart att nedläggningshotade Naturum Sommen på Torpön utanför Tranås räddas.

Det är en av sjön Sommens största turistattraktioner, med flera 10 000-tals besökare varje år och har under en längre tid hotats av nedläggning. Men igår blev det klart med ny finansiering.

– Det känns jätteskönt. Att man nu kan jobba framåt och starta fleråriga projekt och veta att det blir en fortsättning. Det är helt annat än att försöka överleva för året, säger Anna Sandhammar som är föreståndare på Naturum Sommen.

Under hela hösten och vintern har framtiden för Naturum Sommen varit väldigt oviss. I slutet av sommaren meddelade Stiftelsen Sommen att man inte längre ville vara huvudman för Naturum.

Pengarna var slut. Sedan dess har personalen jobbat hårt för att hitta en lösning och igår föll den sista pusselbiten på plats när Boxholms kommun sa ja till att skjuta till mer pengar.

Totalt kommer nu Naturvårdsverket, de tre kommunerna runt sjön, länsstyrelserna i Östergötland och Jönköping och privata sponsorer att finansiera verksamheten med 950 000 kronor per år under två års tid.

Vad som händer sen är ovisst, men Anna Sandhammar tror stenhårt på en fortsättning.

– Jag tror att vi kommer att kunna utvecklas mycket på de här två åren och visa vad vi kan när vi kan lägga energi på det vi ska, och inte annat, säger Anna Sandhammar.

Varför är det så viktigt att Naturum Sommen räddas?

– Dels är det ett viktigt turistmål. Med 30 000 besökare varje år är det en av Sommenbygdens största turistmål. Men den stora fördelen är att vi får in allmänheten. Inte bara turister, utan även lokalbefolkningen som får på ett ganska lättsamt sätt lära sig om trakten och om miljön. Så det är en viktig utbildningsgrej faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista