Landstingets kansli. Arkivbild: Hanna Nilsson/Sveriges Radio
Landstinget

Sjukhusen sparar in på vårdplatser

Agneta Jansmyr: Vi gör mer än snittet idag
1:53 min

Inte mindre än 60 vårdplatser ska bort vid länets tre sjukhus. Det förslaget har nu tjänstemännen lagt fram som ett sätt att spara in de 150 miljoner kronor som måste bort på sjukhusen.

Jämförelser med andra landsting visar att sjukvården i länet är för dyr och då är färre vårdplatser ett sätt att spara.

– Jämför vi oss med genomsnittet i Sverige har vi ungefär 60 vårdplatser fler i somatisk vård än i snittlandstinget, menar landstingsdirektör Agneta Jansmyr som är landstingets högsta tjänsteman.

Vården på länets sjukhus är för dyr. Det visar den blixtutredning som tjänstemännen nu tagit fram efter sjukhusens rekordunderskott förra året.  Så nu vill tjänstemännen spara bort 60 av de 840 vårdplatser som finns vid sjukhusen i Värnamo, Jönköping och Eksjö.

En nedskärning med över sju procent, men hur nedskärningen fördelas mellan sjukhusen är inte klart. 80 av de 150 miljoner man måste spara in ska hittas redan i år.

Det här ska göras genom ett helt batteri av åtgärder, bland annat att minska återinskrivningar, men också korta vårdtiderna genom att centralisera delar av vården till ett av länets tre sjukhus. Ett förslag som P4 Jönköping berättat om tidigare.

Patienter får alltså resa längre när all vård inte längre erbjuds på alla tre sjukhus, men att vårdtiderna förkortas gynnar patienten tror Agneta Jansmyr.

– Man får komma hem snabbare och det är i många situationer bra.

När vårdplatserna skärs ned ska också antalet anställda minskas, men hur många det blir är inte klart.

Ska de som arbetar idag springa snabbare, eller hur ska ni spara in det?

– Nej, det vill vi inte. Vi ser att våra medarbetare arbetar lika effektivt som andra landsting, men vi ser också att vi gör mer än de flesta andra. Så vi kommer att ha med arbetsmiljön också i det arbetet.

Är du beredd att resa längre för kortare vårdtider?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".