1 av 3
Peter Stenfelt, affärsområdeschef på Myresjöhus. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
2 av 3
Patrick Sjölin, fackordförande för Husbyggarna. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
3 av 3
Bygge av ett småhus. Arkivbild: Fredrik Persson/TT
Vetlanda

Ljusning för småhus

1:08 min

Efter fler svåra år så pekar nu kurvorna uppåt för landets småhustillverkare.

– Det innebär att vi levererar fler hus till våra kunder och för att göra det så behöver vi vara fler personer, så vi förstärker vår organisation här lokalt, säger Peter Stenfelt som är affärsområdeschef på Myresjöhus utanför Vetlanda.

Hur många personer handlar det om?

– Hittills ett tiotal, men vi behöver nog bli fler.

De senaste fem till tio åren har småhustillverkarna gått på knäna. Produktionen har varit rekordlåg och branschen har uppvaktat regeringen flera gånger för att göra det lättare att bygga.

Så sent som i december spådde man att det skulle byggas 5000 småhus 2014, men nu visar den senaste prognosen att det kommer att byggas 6500. En uppräkning med 30%.

Enligt Patrick Sjölin som är fackordförande för Husbyggarna känns situationen betydligt mer trygg idag än för något år sen.

– Absolut, det är betydligt tryggare nu och vi känner att vi börjar få in fler ungdomar. Vi hade en ganska åldersstigen stab för ett tag sedan, men nu börjar det rulla in lite ungdomar här, så det känns väldigt positivt.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi ser mycket ljust på framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista