Elever är ofta trötta i skolan eftersom de sover för lite. Arkivbild: Katarzyna Korza/TT
Jönköpings län

Elever sover för lite på natten

1:15 min

En av tre gymnasieelever i Jönköping sover mindre än sex timmar per natt, trots att de ska gå till skolan dagen efter.

Det visar en stor undersökning som Jönköpings kommun gjort bland högstadie- och gymnasieelever.

– Det var ett lite skrämmande resultat att 25 procent i årskurs nio sover mindre än sex timmar under natten till skoldag och 37 procent av gymnasieleeverna, säger Mattias Ågren som är barn- och elevombud för grundskolan i Jönköpings kommun.

Vad betyder det egentligen?

– Enligt Vårdguiden får man sämre minne och svårt att koncentrera sig om man inte sover tillräckligt. Gå ut och fråga lärare om de har trötta elever i klassrummen så får du nog svaret där.

Undersökningen visar att bland killarna i högstadiet är det 16 procent som sover sex timmar eller mindre och bland tjejerna hamnar siffran på 23 procent. I årskurs nio är det var fjärde elev som sover 6 timmar eller mindre.

Positivt är ändå att under helgerna minskar andelen till 15 procent som sover för lite. Man måste försöka att påverka barnen att sova mer, tycker Mattias Ågren.

– Också föräldrarna måste hjälpa till att ha rutiner för läggtider som ett exempel.

Hur oroande ser du att siffrorna är?

– Jag kan inte jämföra med massor av år tillbaka, men det har ju ökat och det är oroande i sig. Vi vill ju ha en svensk skola med toppresultat och då behöver vi ha utvilade elever.

Vad tror du krävs för att få ungdomarna att sova mer om natten?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista