Mannen menar att han inte lade upp filmen med uppsåt att hetsa folkgruppen. Arkivbild: Hasse Holmberg/TT
Jönköping

Ställs inför rätta för hets mot folkgrupp

Åklagare: Riktas mot en folkgrupp
1:28 min

En 59 årig man står inför rätta i Jönköping åtalad för att ha filmat en grupp somalier och lagt ut filmen på internet tillsammans med förnedrande kommentarer.

– Den texten tillsammans med den filmen som lagts ut på internetsidan menar jag innefattar ett uttryck av missaktning som riktas mot en folkgrupp med anspelning på hudfärg eller ras, säger Adam Rullman som är åklagare i målet.

Det var förra sommaren som mannen åkte till Österängen och filmade en grupp somalier, såväl vuxna som barn.

Senare lade han ut filmen på Youtube tillsammas med en text där han beskrev dem på ett nedlåtande sätt. Han anklagade dem för att vara kriminella och polisen för att inte göra något.

Klippet låg kvar till november 2013. Efter att polisen försökt att ta bort det vid ett par tillfällen under hösten tog mannen själv bort det efter att ha pratat med en kriminalpolis.

Jönköpingsbon erkänner att han lade ut filmen, men säger att han var stressad när han gjorde det. När han filmade barnen hade de vuxna i närheten sagt åt honom att sluta ta bilder och det hade han reagerat starkt på.

Den åtalade mannen har varit sjukskriven för psykiska besvär sedan 2005 och lider av panikångest och hävdar att det är en förklaring till varför han skrev nedlåtande om dem han filmat och nekar till brott.

– Vi har bestridit ansvar från försvarets sida eftersom vi menar att det inte når upp till gränsen för det straffbara för hets mot folkgrupp. Och vi menar att klienten inte heller haft som uppsåt att hetsa mot folkgrupp, säger försvarsadvokat Dan Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".