1 av 9
Emelie Wikström var på torsdagkvällen hemma i Högagärdebacken i Sävsjö. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
2 av 9
Många ville ha en bild med sin idol. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
3 av 9
Många hade kommit till Högagärdebacken för att fira Emelie Wikström. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
4 av 9
Hemmaklubben IFK Sävsjö uppvaktade Emelie Wikström med blommor och ett specialdesignat smycke. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
5 av 9
Kommunfullmäktiges ordförande Ingvar Jarfjord (C) uppvaktade också Emelie Wikström, med blommor och pengacheck. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
6 av 9
Emelie Wikström överöstes med hyllningar och gåvor. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
7 av 9
Alice Abrahamsson fick ta emot en medalj av Emelie Wikström. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
8 av 9
Oskar Fast spelar fotboll i skolan för att bli lika bra som Emelie Wikström på skidåkning. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
9 av 9
Meja Wingren gillar när det går fort i backen. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Sävsjö

Emelie Wikström firades på hemmaplan

Emelie Wikström: Jag är jätteglad
2:06 min

I kväll kom hon hem till Högagärdebacken, Sävsjös egen slalomdrottning Emelie Wikström. Och det var många som ville hylla henne.

Emelie Wikström var en av de allra största svenska överraskningarna i OS, där hon slutade sexa i slalom. I kväll var hon tillbaka där allt startade: Högagärdebacken i Sävsjö där IFK Sävsjö arrangerade klubbmästerskap och sällan har väl så många slutit upp till IFK Sävsjös klubbmästerskap som under torsdagskvällen.

I en strid ström kom gratulanterna fram till OS-sexan och från IFK Sävsjö, klubben som hon fortfarande representerar, fick hon ta emot blommor och ett specialdesignat smycke. Och även Sävsjö kommun uppmärksammade sin mest framstående idrottsstjärna.

– Man känner sig stolt som Sävsjöbo när du framträder, skanderade kommunfullmäktiges ordförande Ingar Jarfjord (C), innan han lämnade över blommor och en pengagåva till Emelie Wikström och därefter utbringade ett fyrfaldigt leve.

– Det är väldigt härligt och kul att så många bryr sig och tittar och hejar. Jag är jätteglad, säger Emelie Wikström, som tackar sin omgivning för framgångarna.
– Stöttande föräldrar, stöttande familj, stöttande pojkvän. Man har haft mycket hjälp liksom.

Men lite har du gjort själv också va?

– Ja, självklart. Men grunden är att man får hjälp av en stöttande familj, annars hade jag inte varit där jag är. Men det är mycket kämpande och slit själv också förstås.

När klubbmästerskapen var avslutade och Emelie Wikström hyllats av den månghövdade publiken fick hon själv agera prisutdelare till alla deltagare. Och kanske fanns nästa blivande olympier från Sävsjö bland pristagarna.

– Jag har varit fyra i världscupen innan, men en sjätteplats på OS slår allt, avslutar Emelie Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".