1 av 2
Marcus Eskdahl lovar mer patienttid för läkare om (S) vinner valet till regionfullmäktige i höst. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
2 av 2
Mia Frisk (KD) tycker (S) slår in öppna dörrar. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Valet 2014

(S) lovar mer tid för patienter

1:39 min

Om landstinget anställer fler administratörer får läkarna mer tid för patienterna. Det tror Socialdemokraterna i landstinget.  Idag går mycket tid åt till dokumentation i stället för patienttid, och det vill (S) ändra på. Men vallöftet får kritik.

Med drygt ett halvår kvar till valet höjs nu den politiska temperaturen inom landstinget. Det är socialdemokraternas andreman Marcus Eskdahl från Habo som nu lovar att anställa fler administratörer inom vården om de får makten i regionen efter valet. Landstinget ersätts ju av Region Jönköpings län från och med årsskiftet.

– Det är ett vallöfte att skapa mer tid för personal som är nära patienterna att vara mer med dem, säger Marcus Eskdahl.

Läkarna har just nu fullt upp med att bland annat dokumentera och fylla i formulär för att allt ska gå att mäta i vården och det här tar tid från patienterna. Om fler administratörer, som till exempel läkarsekreterare, anställdes skulle det gynna patienterna menar Eskdahl.

– Förhoppningsvis kan man på så vis få träffa samma läkare oftare, och patienten slipper dra sin sjukdomsbild varje gång för att det sitter ett nytt ansikte framför en.

Hur ska ni finansiera fler anställda?

– Slipper man ta in fler hyrläkare får vi pengar till detta.

Men utspelet från Socialdemokraterna sågas jäms med fotknölarna av den borgerliga majoriteten. Kristdemokratiska landstingsrådet Mia Frisk, som har ansvar för sjukhusvården, tycker oppositionen är ute och cyklar eftersom allt det här redan är på gång

– Det är att slå in vidöppna dörrar. Vi har antagit en handlingsplan i landstingsstyrelsen för att minska antalet hyrläkare, och där är vårdadministratörer en del, säger Mia Frisk.

– Det är larvigt att göra ett utspel på något som redan är igång, säger hon.

Är det ett viktigt vallöfte att ge läkare mer tid med patienterna? Eller är (S) ute och cyklar som (KD) tycker? Skriv vad du tycker!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista