1 av 2
Det är rejäla ledningar som ska grävas ner, Jan Erik Bengtsson, VA Nät Jönköping, visar. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
2 av 2
Jan Erik Bengtsson och Erling Wulff är laddade för det stora projektet. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio

Kungsgatan grävs av när ledningar ska ner

2:13 min

Från nästa vecka stängs en av Jönköpingtrafikens pulsådrar av. 

Räkna med stora trafikproblem i Jönköping från och med nästa vecka. På måndag stänger man nämligen av Kungsgatan för biltrafik eftersom man skall gräva upp gatan för att föra över en ny vattenledning till Kristinedalsområdet.

– Vi ska gräva över en ledning så man kan dela upp regnvatten i en ledning och spillvatten i en annan, därför måste vi korsa vägen. Vi måste gräva av vägen på en gång, det går inte dela upp det i sektioner som vi normalt försöker göra, säger Erling Wulff som är verksamhetschef inom mark- och park på Tekniska kontoret i Jönköping. Erling berättar också att man, senare i vår, kommer att tvingas gå över Juneleden en gång till. Även Åsenvägen kommer senare att stängas av. 

Jönköping har ett gammalt ledningsnät¨, liksom många andra kommuner runt om i Sverige. Dessutom har man i Jönköping lokaliserat 630 så kallade lågpunkter, där ledningsnätet inte klarar av att ta emot allt vatten vid extrema regn - som till exempel det som kom förra året uppe vid A6-området i Jönköping. Då blir det översvämningar i kommunen på olika håll och ett av de områdena är Kristinedalsområdet.

Med tanke på renoveringsbehovet av ledningsnätet och underdimensionering skall man nu alltså lägga nya, större rör på många olika platser i kommunen och börjar då i innerstan.

När man är klar med övergången vid Kungsgatan skall man fortsätta med att gräva upp Torpagatan på södra Torpa, där bland annat Torpaplan med all busstrafik kommer att drabbas.

Jan Erik Bengtsson är enhetschef på VA Nät i Jönköpings kommun och han säger att de här arbetena inte bara kommer att drabba biltrafiken i Jönköping. 

– I och med att vi nu bygger ett nytt rör för regnvatten skall samtliga fastighetsägare koppla om sina regnvattenrör till denna ledning. Annars får vi ingen effekt av denna utbyggnad. I första hand börjar vi i Jönköping söder, går sedan över till Torpa och avslutar den här etappen med Bäckalyckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista