Sebastian Dahlander. Foto: David Westh/Sveriges Radio
P4 Eftermiddag

Nu ska kulturhuset sättas i ett större sammanhang

Sebastian Dahlander: Handlar om makten över hela Jönköping
5:57 min

"Staden byggs och det rivs, men invånarna har kanske inte så mycket att säga till om". Nu vill Kulturhusföreningen sätta fokus på Jönköpings förvandling.

Det händer mycket kring kulturhuset på Tändsticksområdet i Jönköping - inte bara rättsliga tvister med kommunen utan även olika evenemang.

Nu vill de diskutera inte bara ett hus utan snarare hela staden. 

– Det är viktiga frågor, det handlar om demokrati och det handlar om makten över hela Jönköping. Det handlar om vilket inflytande vanliga Jönköpingsbor har över byggnationer och så vidare. Det finns många som går runt och känner; Vad är det som händer med Jönköping, säger Sebastian Dahlander, som sitter i Kulturhusföreningens styrelse.

Man bygger in hela Munksjön och lägger ner fungerande verksamheter. Inte bara Kulturhuset utan nu senast Konstnärsgården som kanske får flytta. Det handlar om att samla människor för att prata om vad som händer och vad man kan göra åt det.

Nu bjuder de in till ett tredagarsforum, fyllt  hela huset med forskare och föreläsare under parollen "Vår Stad". 

Men det som händer i staden kan man ju titta på, exempelvis på infocenter. Räcker inte det?

– Det är ju färdiga idéer som politikerna har, det är sällan som politikerna frågar vad vi vill och vi blir inbjudna till de här sammanhangen. Blir vi inbjudna är det ofta för att höra på färdiga förslag, färdiga idéer, säger Sebastian Dahlander.

– De kallar det för medborgardialog men det är oftast de som pratar och vi ska sitta och lyssna.

Kommentera: Har Jönköping "byggts sönder"?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".