Elit Vetlandas sportchef Bosse Wirebrand oroas av bråket inom speedwayen. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Speedway

Speedwaybråk drabbar Vetlandaförare

Bosse Wirebrand: Oerhört besvärlig situation
1:54 min

Ett infekterat bråk har pågått hela vintern i speedwayvärlden. Det handlar om förarna ska få köra både VM- och EM-serien, något som Internationella motorcykelförbundet vill sätta stopp för.

Det här påverkar inte minst flera förare i Elit Vetlanda, berättar klubbens sportchef Bosse Wirebrand.

– Det här känns naturligtvis inte bra men när det gäller förarna så har många inte förstått allvaret i detta, säger Bosse Wirebrand.

I december förra året stoppade Internationella motorcykelföbrundet, Fim, speedwayförare som deltar i VM-serien från att också köra i EM-serien. Beslutet orsakade stora protester från förarna och en månad senare drogs det tillbaka. Men i februari skrevs regeln in igen och nu är läget helt låst och ingen tycks veta hur det blir. Flera av förarna som drabbas kör för Elit Vetlanda.

– Sitter man mitt i smeten och lyssnar på förarna så förstår man att detta är en oerhört besvärlig situation. Förarna har gått ut och sålt in sponsorpaket där man berättat för sponsorerna att "ni kommer att synas på mig när jag kör EM-serien och GP-serien". Nu kanske man helt plötsligt måste välja det ena eller det andra och då kommer det tillbaka till föraren hur han ska hantera sina sponsorer när man gett dom fel uppgifter, säger Bosse Wirebrand.

Elit Vetlanda som lag påverkas inte av kalabaliken i den internationella speedwaycirkusen, men skulle förarna tvingas välja mellan VM- och EM-serien kan mer fokus hamna på de svenska elitseriematcherna, tror Bosse Wirebrand.

– Då blir ju serietävlingarna ändå mer viktiga för förarna. Jag börjar bli orolig och jag tror man i slutändan måste välja och det blir inget roligt beslut för förarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".