1 av 3
Henning Holmström, projektledare vid Tasman Metals vid den stora fyndigheten i Gränna. Arkivbild: Dan Segerson/Sveriges Radio
2 av 3
Arne Müller, SVT-redaktör, har granskat gruvnäringen i Sverige. Foto: Pernilla Arvidsson / Sveriges Radio
3 av 3
Många hade kommit för att lyssna till föreläsningarna om gruvnäringen i Gränna under helgen. Foto: Pernilla Arvidsson / Sveriges Radio
Gränna

Tasman Metals svarar på kritiken

6:06 min

De flesta gruvor i Sverige följer inte miljötillstånden och de krav som finns för att man ska få bryta. Det sa SVT-redaktören Arne Müller i helgen, som under flera år granskat gruvnäringen i Sverige. Men nu svarar företaget bakom gruvplanerna  på kritiken.

– Jag har bläddrat igenom Arnes bok och läst kapitlet om Norra Kärr, men han säger inte mycket om just Norra Kärr. Jag tror att det Arne vill med sin bok är att lyfta en diskussion generellt sett om branschen. Det han pratar om är att i praktiken alla gruvor bryter mot gällande villkor, men jag är ganska säker på att han får samma utfall om han kollar på kommunala reningsverk, säger Henning Holmström som är VD på Tasman Metals.

Men om nästan alla gruvor bryter mot villkor, det är väl en allvarlig signal?

– Jag har svårt att uttala mig om branschen, om man tittar på Norra Kärr och Tasman så har vi mig veterligen varken brutit mot villkor eller tillstånd som vi har. 

Många är ju oroliga, kan du garantera att det inte är någon fara för miljön om och i så fall när ni väl kommer igång?

– I dagsläget har vi fått alla tillstånd vi sökt och har granskats av diverse utredningar, inklusive regeringen. Sedan 2012 har vi gjort flera utredningar och om det handlar om Vättern kan jag garantera att sjön inte påverkas.

Arne Müller var en av flera föreläsare i helgen i Gränna, där kritiker till den planerade gruvan i Norra Kärr utanför Gränna ville sätta fokus på gruvdriftens avigsidor. Müller har också skrivit boken "Smutsiga miljarder".

Hans granskningar har visat sig att åtta av tretton gruvor har överskridit minst ett miljövillkor, när de väl är igång, en del många fler.

– Jag trodde när miljöbalken kom att den skulle garantera alla eventualiteter men det visar sig att det händer olämpliga saker i gruvor i Sverige trots miljöbalken, sa Arne Müller när P4 Jönköping besökte föreläsningarna.

– En del hade överskridit flera, men minst ett av miljövillkoren. Det är inte längre ett undantag utan en regel att saker går på tok. Det vanliga är läckage av metaller till vatten, störningar till miljöboende. Åtminstånde nio dammar vid svenska gruvor har rasat till exempel. Det handlar om miljöproblem här och nu i svenska gruvor, sa Arne Müller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista