Patrik Larvall och Marika Lilja Larvall i Värnamo tycker kommunen borde prioritera gång- och cykelstråken. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
#otryggagatan

Kartan över otrygga gator växer

Marika: Vill de ha överfall, folk som blir misshandlade..?
1:56 min

"Mörkt, skumt... man vet ju inte vad som hoppar fram". Marika är en av många som känner sig otrygg på gång- och cykelvägarna i Jönköpings län.

Hjälp oss fylla på kartan. På vilka gång- och cykelvägar känner du dig otrygg?

Det är alldeles för mörkt och otryggt på många gator. Det tycker Marika Lilja Larvall i Värnamo som undviker att gå ut när det har blivit mörkt och hon är kritisk till att det finns flera gång- och cykelvägar i Värnamo kommun som helt saknar belysning.

Mörkt, skumt... man vet ju inte vad som hoppar fram bakom trän eller ut från en åker. Man ser inte djur, man ser inte de man möter om de inte har några reflexer eller lampor och det är knappt då, säger Marika. 

Vi står i kompakt mörker på gång- och cykelvägen som går från Värnamo centrum, förbi den stora konst- och designsatsningen Vandalorum ut mot Osudden. En populär runda bland cyklister och fotgängare - tills mörkret faller. Inte en enda lampa lyser upp vägen - bara ett stenkast bort från det välupplysta Vandalorum. Dålig prioritering, tycker Patrik Larvall som är gift med Marika.

– Där ser vi att det är väldigt fint belyst, då finns det pengar. 

Trots att det är blir helt öde när solen gått ner  på den annars så populära leden kommer det att ta två år innan gatubelysning sätts upp. Det Värnamo kommun satsar på istället är att byta ut kvicksilverlamporna till LED-belysning. Ett mer energisnålt alternativ som också ger ett blåare ljus än det gula som ansvänds idag. Dessutom prioriterar man belysningen på gång- och cykelvägar i centrum framför de som ligger lite utanför.

– Någonstans måste man prioritera och vi ser det som viktigast att prioritera det som är i trafiken. De promenadstråken du talar om får komma i nästa steg, säger Glenn Lund som är moderat ordförande i tekniska Nämnden.

Men den förklaringen ger inte Marika Lilja Larvall mycket för.

– Då får man börja tänka i andra banor. Vill de ha överfall, folk som blir misshandlade, slagna, våldtagna..? Djur som kommer upp på vägarna utan att bilisterna ser dem, hur mycket blir inte det i pengar till slut?

Vi har fått hjälp av vårt publiknätverk att göra det här inslaget. Vi fortsätter vår granskning och vill få in fler tips om otrygga gator. Maila news.jkpg@sverigesradio.se eller använd hashtaggen #Otryggagatan. Du kan även lämna en en kommentar här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".