Foto: AP/TT

Förlossningsrättegång oroar blivande föräldrar

1:52 min

Förlossningen i Eksjö, där ett barn dog och mamman skadades, har väckte oro hos andra blivande föräldrar.

Frågorna är fler än tidigare och personalen får ägna mer tid åt att förklara och informera.

Vi har märkt en viss ökad oro, kanske något fler frågor på mödravården och i förlossningsvården. Det är inget vi kunnat mäta, men det är en upplevelse hos personalen att det är så.

Det har gått nästan tre år sedan den svåra långdragna förlossningen på Höglandssjukhuset då ett barn dog och mamman fick allvarliga skador. Just nu står en läkare inför rätta för att ha vållat dödsfallet och skadorna genom att fortsätta dra med sugklocka istället för att göra kejsarsnitt. Händelsen har skildrats upprepade gånger i olika medier och gjort att till exempel det här med sugklocka hamnat i fokus.

– Det blir ett mer aktuellt ämne att fråga om, säger Maria Wärnsberg.

Många frågor och många svar. De flesta blir lugnade, men enstaka föräldrapar vill istället föda på större grannsjukhuset Ryhov i Jönköping.

– Det påverkar vissa mer än andra men då har vi ett gott samarbete i länet och då försöker vi lösa det så att man kan känna sig trygg inför sin förlossning.

Det är också något fler än innan som gör kejsarsnitt på grund av oro, varför vem man inte, men det skulle hunna ha med förlossningen 2011 att göra.

– Man kan tänka sig att det har betydelse. 

För när alla förlossningar som slutar bra kommer i skymundan av den som slutade med katastrof så kan det påverka blivande föräldrar, tror Maria Wärnsberg.

– Det gör kanske att man får en bild som möjligen kan förmedla att det oftare går fel eller att det oftare är allvarliga saker som händer än vad det är i verkligheten, säger Maria Wärnsberg.

Rättegången mot förlossningsläkaren, som står åtalad misstänkt för vållande till annans död, fortsätter idag. P4 Jönköpings reportrar Jessica Sonelius och Kjell Ahlkvist bevakar rättegången och du kan följa den live på vår hemsida från klockan 9.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista