Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Presenteras idag: Utredning kan ge svar om snabbtåg

Publicerat måndag 3 mars 2014 kl 06.53
Götalandsbanan. Skiss från Trafikverket.

Nya stambanor ska förkorta restiderna med tåg mellan Sveriges tre största städer. 
I dag presenterar Trafikverket en utredning om förutsättningarna för bygget.

TÅGUTREDNING PRESENTERAS I DAGDet har snackats länge om att järnvägsnätet är överbelastat. För att avlasta södra och västra stambanan vill regeringen bygga två nya banor för snabbtåg - Götalandsbanan och Europabanan.

-Skulle båda byggas är det enskilt det största samhällsbyggnadsprojektet i Sveriges historia, säger Mats Green (M), kommunstyrelsens ordförande i Jönköpings kommun.

Jönköping har tillsammans med Borås, Göteborg och Linköping bildat en organisation som ska jobba för att Götalandsbanan ska bli verklighet.

- Det här är en förutsättning för ett hållbart järnvägsnät, säger Mats Green.

Under våren ska regeringen fatta beslut om en ny nationell plan för transportsystemen för perioden 2014 till 2025. Sträckan mellan Mölnlycke och Bollebygd samt sträckan Järna-Linköping (Ostlänken) finns redan med i den planen. Men Mats Green hoppas att de föreslagna stambanorna kommer med i sin helhet.

- Att de kommer med är viktigare än när, anser han.

Trafikverket som på uppdrag av regeringen har utrett förutsättningarna för en fortsatt utbyggnad lämnar i dag över utredningen till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".